Zeleninová polievka

Lahodná krémová petržlenovo-cuketová polievočka s marinovaným lososom

Autor receptu: siuuu

Jemná, lahodná so sviežim citrónovým lososom.* Tento recept som našla pri triedení svojej zbierky receptov a keďže som mala všetko doma, rozhodla som sa ju vyskúšať s jemnou úpravou. A bola to dobrá voľba ;-)

4
porcie
10 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dopredu (alebo počas varenia polievky) si pripravíme lososovú vložku - lososa bez kože pokrájame na drobučké kocky, pridáme nadrobučko pokrájanú očistenú šalotku a všetko ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Odložíme do chladničky.
  2. Očistíme petržlen, cuketu a cesnak. Petržlen pokrájame na malé kúsky, cuketu nahrubo postrúhame, cesnak posekame nadrobno. Na oleji 2-3 minúty restujeme pokrájaný petržlen a cesnak, pridáme postrúhanú cuketu, pár minút podusíme. Zalejeme teplým vývarom a varíme asi 10-15 minút (pokiaľ nebude petržlen uvarený do mäkka).
  3. Vývar pridávajte postupne - aby nebola polievka príliš riedka. Po uvarení som rozmixovala ponorným mixérom, pridala som créme fraiche (alebo kyslá smotana). V prípade potreby dochutíme soľou a korením, ale treba mať na pamäti, že aj losos dá polievke výraznejšiu chuť.
  4. Polievku podávame s kopčekom lososovej zmesi a posekanou petržlenovou vňaťou. Priznám sa, že som mala obavy z toho čerstvého lososa, ale v horúcej polievke sa maličké kocky "urobili" a vôbec nebolo cítiť, že je to čerstvá ryba - a tá svieža citrónová chuť k jemnej polievočke náramne sedí.