Cibuľová polievka
Lahodná francúzska cibuľačka s talianskym pohladením
Autor receptu: siuuu
Cibuľu nemám rada, ale túto polievočku som si veľmi obľúbila - zahreje najmä počas chladných jesenných a zimných dní. Výbornú chuť jej dodá parmezán, ktorý síce do originál receptu nepatrí, ale dodá jej skvelú neopakovateľnú lahodnú chuť aj vôňu.
4 porcie |
5 minút príprava |
20-25 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na tenké pol kolieska. V hrnci rozpustíme na miernom ohni maslo, pridáme cibuľu, cukor a za občasného miešania cibuľu restujeme až pokiaľ cibuľa nemá tmavú hnedú farbu.
- Pridáme víno, pár minút varíme aby sa odparil alkohol z vína, poprášime múkou, premiešame, prilejeme vývar, vložíme kus parmezánu, ochutíme korením a tymianom a varíme 20-25 minút. Nakoniec v prípade potreby dochutíme soľou (vývar je osolený, treba chutnať).
- Na vložku do polievky nasucho opečieme na panvici alebo v rúre kolieska bagetky alebo chleba, navrch dáme postrúhaný syr výraznejšej chuti a zapečieme pod grilom. Vložíme do polievky až pri servírovaní.