Lahôdková tlačenka z dvoch druhov mäska (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Viackrát som doma v paneláku robila tlačenku. Blíži sa Veľká noc a rada by som mala na stole aj netradičné pohostenie. Porozmýšľala som a rozhodla som sa použiť v tlačenke aj údené mäsko. Miesto paprčiek som zvýšila množstvo bravčových koží a aspik bol ako drn, ktorý držal mäsko fest spolu. Tlačenka je len z mäsa, pomerne chudá, vdaka údenému veľmi lahodnej chuti. Vydarila sa, finančne je nenáročná a veľmi chutná, preto pridávam svoj recept s predstihom.

24 hodín minút
príprava
120 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Ešte potrebujeme: rukáv na tlačenku - 2 ks Očistila som cesnak, tiež som očistila od chlpov, pečiatok a iných nečistôt bravčové kolená, bravčové kože, ktoré som umyla a rovnako aj bravčové pliecko - toto som nefotila.
  2. Očistila som cibuľu.
  3. Do veľkého hrnca som dala obe bravčové kolená a kože.
  4. Do iného hrnca som dala pripravené pliecko, pretože sa varí podstatne kratšie, fotka sa mi akosi nepodarila.
  5. Pridala som cesnak - 8 strúčikov, 1 cibuľu, 1 bobkový list, celé čierne a celé nové korenie, 1 PL soli - viac nedávam, lebo chuť soli sa zvýrazní, ked sa vývar varením zredukuje. Ja som paprčky tentokrát nedala, ale zvýšila som množstvo bravčových koží z pôvodných 300 g na 500 g, okrem toho pribudlo ešte údené koleno, na ktorom je dosť kože a aj väčšia kosť. Kto by však nemal istotu, paprčky k vôli aspiku pridať kľudne môže, ale po vyskúšaní takto pripravenej tlačenky nie je treba.
  6. K bravčovému pliecku som pridala 3 strúčiky cessnaku, jednu menšiu cibuľu, 1 bobkový list, 10 guličiek celého čierneho korenia, 3 guličky celého nového korenia a 2 CL soli, všetko som zaliala dostatočným množstvom studenej vody. Varila som miernym varrom asi 30 minút, ked bolo už dostatočne mäkké po odskúšaní veľkou vidličkou, vybrala som ho na podnos a nechala vychladnúť.
  7. Rovnako som zaliala dostatočným množstvom vody, radšej viac vody, nemá sa dolievať voda. Od bodu varu som znížila teplotu asi na 80 stupňov, varila som pomalým varom asi 2 hodiny, priebežne som zbierala penu, kým vývar nezostal číry a už sa pena netvorila. Mäso sa nesmie prevariť, má zostať na troška na "skus", aby sa nerozpadávalo pri krájaní. Ja varím trocha dlhšie, lebo hotovú tlačenku už nevarím - asi 2 hodiny. Ak hotovú tlačenku budete ešte variť, stačí variť 90 minút, najlepšie poznáte podľa toho, že veľká vidlička sa už ľahko dá zapichnúť, vtedy var mäsa skončil. Ak varíte v tlakovom hrnci, stačí obyčajne 45 minút varu od syčania ventilu. Mäso som vybrala, vykostila a kosti som vrátila ešte do vývaru a varila som ešte 30 minút pomalým varom, aby sa uvoľnilo čo najviac gleja. Treba dať pozor na kože, aby sa neprevarili. Ked vývar dostatočne ochladol, pozbierala som lyžicou tuk z povrchu do malého hrnčeka, nevyhadzujem, ale výborne sa dá použiť na zásmažku do iných jedál. Potom som vývar precedila cez husté sitko do iného hrnca.
  8. Uvarené mäso a kože som dala na podnos a nechala vychladnúť. Potom som chudé mäso pokrájala na väčšie kusy asi 4x3 cm, tučnejšie mäso a tuk na kúsky asi 2x1 cm a kože na jemné prúžky. Niekto kože melie na jemno, ja to nerobím, to už je na Vás, aký postup zvolíte. Všetko som dala do pekáča, Vy si zvolíte nádobu, aká Vám vyhovuje.
  9. Zmes v pekáči som dochutila pelisovaným cesnakom, čerstvo mletým čiernym korením, majoránkou, soľou a mletou sladkou červenou paprikou. Treba proti vlastnej chuti trocha viac "precesnakovať, prekoreniť a presoliť", mäso totiž chuť do seba vsiakne. Ak by ste tak nespravili, tlačenka by bola bez chuti a fádna.
  10. Ochutenú mäsovú zmes som zaliala dostatočným množstvom vlažného precedeného vývaru - asi 3 cm nad povrch mäska, dobre premiešala, aby sa soľ avšetko korenie dostalo rovmnomerne všade a naplnila do tlačenkového rukáva.
  11. Hotovú tlačenku som dala na podnos, zaťažila doštičkou a do úplného vychladnutia som ju otáčala pravidelne každých 20 minút, aby mala pekný tvar a suroviny v nej boli rovnomerne rozložené. Potom som ju odložila na 24 hodín do chladničky, aby aspik pekne stuhol a dobre sa prepojili chute. Nesmie sa vkladať tlačenka do chladničky skôr než úplne vychladne ani urýchliť chladnutie čiastočným zmrazením, lebo by sa pri krájaní rozpadávala!!! Takto pripravenú tlačenku som už, ked bola úplne hotová v chladničke, aj zmrazovala a síce tak, že som kus tlačenky v celku vložila do mikroténového sáčku, ktorý som vložila do hlbšej primeranej umelohmotnej nádoby. Večer som ju pred použitím vybrala z mrazničky a nechala som ju pri izbovej teplote pozvoľna rozmraziť, aspik pekne držal.
  12. Mala som len jeden tlačenkový rukáv, tak som zvyšok naplnila do vhodných misiek a nechala stuhnúť pri izbovej teplote, tak isto aj zvyšný vývar, ktorý som neskôr výborne použila na varenie držkovej polievky, dá sa prípadne využiť aj na varenie iných jedál.
  13. Prekrojená hotová tlačenka.
  14. Podávala som s cibuľou a octom, ale aj s chrenom je vynikajúca.
  15. ešte jeden záber zblízka a čoskoro, na Veľkú noc robím znovu. Prajem dobrú chuť každému, kto ju vyskúša.