Lahmacun fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 6. októbra 2012

Hovorí sa mu aj "turecká pizza". Je to v podstate tenké chlebové cesto s korenenou mäsovou náplňou. Je to vynikajúci pokrm, vyžaduje trocha viac Zobraziť celý popisHovorí sa mu aj "turecká pizza". Je to v podstate tenké chlebové cesto s korenenou mäsovou náplňou. Je to vynikajúci pokrm, vyžaduje trocha viac času na prípravu, no stojí to za to ;)

2
porcie
60 minút
príprava
50 minút
na 240 °C

Suroviny

200 g najemno mleté
1
2 strúčiky
1  velká
1 PL
1 PL
1 ČL (pull biber)
1 ČL
1 viazanička
Cesto:
2 1/4 šálky
4 g
1 šálka
1 ČL
1 ČL
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny:

    Lahmacun (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr pripravíme náplň. Mleté mäso dáme do väčšej misky. Cibuľu ošúpeme a nastrúhame na "jabĺčkovom" strúhadle. Z nastrúhanej cibule vytlačíme šťavu a pridáme k mäsu. Paradajku prepolíme, odstránime semienka a nastrúhame rovnako ako cibuľu. Nemusíme šúpať, ak začneme strúhať reznou stranou, šupka nám nakoniec zostane v dlani. Tiež zbavíme prebytočnej tekutiny. Cesnak pretlačíme. Spolu s koreninami, paprikovou pastou a paradajkou pridáme do misky. Osolíme. Petržlenovú vňať nasekáme najemno. Pridáme k mäsu a všetko spolu poriadne premiešame rukami. Nakoniec osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a zapracujeme lyžicu zmäknutého masla. Ešte raz všetko dobre premiešame, zakryjeme fóliou a vložíme na hodinu do chladničky.

    Lahmacun (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým vypracujeme cesto. Z droždia, cukru, polovice teplého mlieka urobíme kvások. Necháme odležať 15 minút. Do väčšej misky nasypeme múku, pridáme soľ, kvások, olivový olej a zvyšok mlieka. Vypracujeme pružné cesto, ktoré vložíme do naolejovanej misky, zakryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť. Po hodine kysnutia cesto preložíme na pomúčenú dosku, jemne premiesime a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každý kúsok rukami vyformujeme do malého bochníčka a necháme prikryté utierkou ešte 15 minút odpočívať. Mäsovú náplň teraz môžeme vytiahnuť z chladničky. Rúru predhrejeme na 250 °C aj s plechom, na ktorom budeme piecť. Každý kúsok cesta pomúčime a prstami rozťahujeme na placku (môžeme si pomôcť valčekom) ako keby sme robili pizzu. Vytvarujeme tenkú placku s priemerom asi 20 cm. Položíme ju na papier na pečenie. (na jeden plech sa mi vošli 2 placky) . Na placku prstami roztláčame mäsovú zmes vo veľmi tenkej vrstve.

    Lahmacun (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyberieme plech z rúry a opatrne naň presunieme papier s plackami. Vložíme do rúry a pečieme 10 - 12 minút. Po vybratí z rúry, ešte horúce potrieme okraje olejom alebo rozpusteným maslom. Udržiavame teplé, zabalené v utierke. (ešte musím prísť na fígeľ, ako docieliť aby boli okraje cesta aj po upečení mäkké). Takto upečieme všetkých osem kúskov.

    Lahmacun (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové servírujeme s petržlenovou a mätovou vňaťkou, pokvapkané citrónovou šťavou. Veľmi dobre sa k tomu hodí jogurtový nápoj Ayran.

    Lahmacun (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A takto vyzerá originál, pripravovaný vo veľkej "chlebovej" peci. Robili sme to tak, že sme doma pripravili mäsovú náplň, nachystali ju do veľkej misky a zaniesli do pekárne (kde sa pečie aj chlieb a pide). O 45 minút sme sa vrátili a dostali sme kopec voňavých, mäkkých placiek. Samozrejme, že to cesto robené doma v rúre pravdepodobne nikdy nebude také ako z kamennej pece, no chuť hotového jedla je veľmi podobná originálu. Ak sa na to odhodláte, určite nezabudnite podávať s petržlenom a mätou, pokvapkané citrónovou šťavou, bez toho to potom nie je ono. :)

    Lahmacun (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

cica2
@nazarboncuk teším sa, že si receptík pridala aj sem, tu si ho môžem aj uložiť...už som ho obdivovala aj na tvojom blogu :-)...nádherné fotky!
evusik
prekrásny recept, hlavne pre mňa lebo takéto "chlebové placky" obložené hocičím, milujem.... a nafotila si to nádherne :-) :-) :-)
marianna76
Aj ja sa pridávam, som rada tvojim receptom. Dnes som mala tvoju marmeládu k raňajkám. Krásny Lahmakun ... tenučké.... také mám rada.
frezia68
Mám rada Tvoje recepty :-))),len prvý môj dojem je,že cesto je tvrdé a máme radi mäkkú pizzu.Ale rada vyskúšam,až prídeš na fígeľ... :-))),ale krásne aj fotky,aj recept.
helca103
aj mne sa veľmi páči recept a rada ho vyskúšam, tá náplň vyzerá prudko jedlá :-)
nazarboncuk
Ďakujem Vám baby, sak to, tie okraje, frezia mas pravdu, čiastočne pomôže ked sa potrú ešte horúce potrú olejom a potom vložia do plastového vrecka, ale aj tak to nie je celkom ono. budem skúšať a samozrejme updatovať :))) pekný vecer vsetkým
vanilka111
a keby sa táto náplň dala na obyčajné pizzové cesto,bol by to veľký rozdiel? kraje by neboli tvrdé.. inak moja polovička si to dáva v Stupave. inde sme to asi nevideli v ponuke..
zolik
Lahmacum chuti aj nam. Pred par tyzdnami sme robili tuto vynikajucu, tzv. turecku pizzu. V recepte stalo: piect na kameni. Tak moj muz vyrobil nasledovne: Mame doma granitovu dosku (urezany zbytok z pracovnej kuchynskej dosky) a tu vlozil do elektrickej rury nechal rozzeravit a piekli sme, placky boli dobre, len kamen a ruru po vychladnuti cistil este hodinu;-)
cesminaz
Ja robim Lahmacun v "PIZZAMATIKU" kupis ho v tureckom obchode uz za 20e.A Lahmacun budes mat krasne upeceny a mäkky!! Milujem lahmacun,ale to asi kazdy kto ho raz ochutnal..
cesminaz
Pred par dnami sme mali toto "super"jedlo na obed, ale zial som vtedy este nevedela ako sem dat fotku ku komentu :-(. Ale na stastie som sato dnes konecne horko-tazko naucila a tak sa svami podelim o "lahmacun"na ktorom smesi pochutnali aj s ayranom ;-) mnamm..
Vrelo odporucam kazdemu vyskusat ho,ta namaha stoji naozaj zato!!!




emilys
Lahmacum nam velmi chutil, budeme piect castejsie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia