Ľahký šalát s marinovanou kuracinou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

"Zrýchlený pochod" tohoto receptu na Varechu vyprovokovala naša kamarátka Michsamant, s otázkou čo s kuracím mäsom a rôznofarebnými paprikami. Nafotený ho mám síce s Romaine & Radicchio šalátom, ale papriky sú u mňa vždy vítaným doplnkom a chuťovo úžasnou zmenou. Pripraviť si ho môžte vždy, keď cítite potrebu uľaviť žalúdku, zamaškrtiť si, či pre "Ladys Party", alebo len tak ........ !

6 ÷ 8 (10)
porcií
22´ minút
príprava
25´- 30´ minút
na 190 °C

Postup

  1. rozporcované kuracie mäso zbavené kože vykostíme, poukladáme do pracovnej misy, zalejeme 2/3 marinády (šťava z citróna /... nov/; 1 ČL soli; 1 KL MČK; 1,5 dcl olivového oleja), premiešame, prikryjeme celofánom a necháme aspoň 69´odpočinúť! Najvýhodnejšie sa mi v praxi ukázalo uloženie cez noc do chladničky. 1/3 marinády uložíme na ďalšie použitie po upečení mäsa.
  2. v deň prípravy na servírovanie, vyberieme kuracie medailóniky z marinády, rozložíme ich na pekáč (bez vymastenia), pokryjeme hoblinkami masla a vložíme na 25´(30´) do rúry predohriatej na 190 oC (375 oF).
  3. počas pečenia mäsa pripravíme šalát, podľa dostupných ingrediencií (v zozname som zámerne uviedol ich väčšie množstvo), iniciatíve sa medze nekladú a nechajte sa riadiť výberom vlastnej chuti. Podobne je to aj s dressingom - ja som použil variant Constance: 1 strúčik rozmliaždeného cesnaku, 1/2 ČL soli, 1 ČL plnotučnej liptovskej horčice, štipku MČK a cukru a 1 PL octu dôkladne zmiešame a spojíme s 1,5 (2) dcl panenského olivového oleja. Lahodnosť môžeme zvýrazniť 1 (2) PL rozpučenej Nivy, alebo iného "modrého" syra.
  4. mäso po upečení polejeme odloženou 1/3 marinády a necháme 7´(10´) nasiaknuť. Potom si ho narežeme na plátky, podobne ako si nakrájame aj rôznofarebné papriky, paradajky, reďkovky, olivy, fetu, ....... !
  5. servírujeme buď na veľkú tácku, alebo na samostatné plytké taniere; postupne rozkladáme šalát (pre farebný i chuťový efekt radšej viac druhov), papriky, paradajky, olivy, kocky fety, ......., polejeme dressingom a napokon poukladáme pokrájané kuracie mäsko; ozdobíme čerstvými lístkami petržlenovej vňate. Pri dostatku času je vhodné použiť variant opečených rôznofarebných paprík (po upečení ich vložíme na pár minút do igelitového vrecúška a zbavíme kože), osolených a obliatych roztopeným maslom; v tom prípade môžeme podávať s bielym pečivom, alebo s hriankami.