Ľahké jogurtovo-kokosové placky so sviežou ovocnou zmrzlinou (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Recept zo súboru "Placky pre všetkých". Základnú verziu kokos, vajcia som obohatila o vločky a jogurt. V týchto horúčavách lahodný svieži dezert s expresnou jogurtovo-ovocnou zmrzlinou.

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cestíčko: jogurt, vajíčka, kokos, med, ovsené vločky, hladká múka (nie je na obrázku).
  2. Vajíčka rozšľaháme s jogurtom, pridáme ovsené vločky a necháme postáť asi pol hodinu, aby vločky napučali.
  3. Pridáme strúhaný kokos, med, trochu hladkej múky a vypracujeme cestíčko konzistencie asi ako na bryndzové halušky, mala by v ňom tá lyžica stáť. Múka pôvodne nemala ísť, ale keďže sa to nejako trúsilo, tak som usúdila, že nejaké lepidlo tam musí prísť.
  4. Na panvici rozpálime olej a lyžicou naň kladieme kôpky veľkosti doliek, ktoré roztlačíme do tvaru placky, a zvoľna vypražíme z oboch strán do zlatista. Oni sa pražia celkom rýchlo, tak treba dávať pozor, aby sa nespálili, vlastne ani nestíhajú nasať tuk, ale ak chcete, dávajte odsať na servítku. Voňajú nádherne, viete si predstaviť kokos, keď príde do styku s teplom.
  5. Asi som mala začať od zmrzlinky, ktorá môže a nemusí čakať v mrazničke. Takže medzi prípravou placiek, alebo radšej ešte pred ňou si pripravíme "mrazený jogurt". Volá sa to tak, ale presnejšie je to "mrazené ovocie s jogurtom". Ak máme dostatočne hustý jogurt a mrazené ovocie, tak príprava potrvá naozaj 3 minúty. Ja som si už predtým dala odkvapkať jogurt, keďže môj drahý si nevzal okuliare a kúpil nízkotučný, ale doporučujem hustý smotanový.
  6. Mrazené ovocie akékoľvek, ale navhodnejšia je nejaká pikantná zmes, kyselkavá, aromatická a nie príliš vodnatá. Napríklad maliny, černice, červené a čierne ríbezle, ako som mala ja.
  7. V mixéri/robote krátko premixujeme ovocie, ozaj iba krátko, aby nepustilo veľa šťavy, lebo potom by z toho bol šejk a nie zmrzlina. Keď zostanú kúsky, nevadí.
  8. Pridáme jogurt a med ..
  9. ... a už iba lyžicou zľahka premiešame. Ak ešte nemáme dorobené placky, vložíme na ten čas do mrazničky.
  10. Placky sú ľahučké, voňavé, nie príliš sladké ani mastné. Podávame ich teplé s ovocím, zmrzlinou, poliate medom. Je to lahôdka.
  11. Alebo bez zmrzliny s ovocím alebo džemom, medom ako klasické dolky.
  12. Zmrzlinka je vynikajúca, osviežujúca aj samotná, bez cukru, poliata medom alebo kto má rád javorovým sirupom.
  13. V týchto horúčavách ozaj ľahké rýchle, takmer diétne osvieženie. Dúfam že som vás dostatočne nalákala :)