Bezlepkové zemiakové dukátiky
Bezlepkové zemiakové dukátiky

Ľahká večera bez lepku – zemiakové dukátiky s lekvárom a makom

novalim - fotkanovalim, 23. októbra 2018. Komerčný recept.
Ľahká večera bez lepku – zemiakové dukátiky s lekvárom a makom
Foto: novalim

Opäť raz premýšľate, čo navariť na večeru a nemáte jednak veľa času a jednak sa vám nechce variť niečo komplikované? Je tu pre vás Zobraziť celý popisOpäť raz premýšľate, čo navariť na večeru a nemáte jednak veľa času a jednak sa vám nechce variť niečo komplikované? Je tu pre vás ľahká večera v podobe bezlepkových dukátikov zo zemiakového cesta na spôsob lokšového. Ak uprednosťnujete sladké, stačí ich naplniť slivkovým lekvárom a posypať mletým makom a podávať posypané práškovým cukrom. Ak na sladké dnes chuť nemáte, dukátiky sa dajú podávať napr. ako príloha k rajčinovej polievke.

6
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

500 g uvarené v šupke
10 PL
Na plnku:
2 PL mletý
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    V šupke uvarené zemiaky očistíme a na jemnom strúhadle nastrúhame. Ak používame varené zemiaky z predošlého dňa, riadne ich popučíme, aby ostalo čo najmenej (ideálne žiadne) hrudky.

  2. 2

    Na 50 g zemiakov pridáme jednu zarovnanú lyžicu bezlepkovej múky Promix UNI. Ciže na 500 g zemiakov pridáme 10 PL múky. Nezabudneme dochutiť soľou (zľahka, aby sme dali možnosť aj sladkej verzii).

  3. 3

    Z prísad vypracujeme kompaktné cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Na pomúčenie sme opäť použili Promix UNI. Z cesta, ktoré sme rozvaľkali asi na pol cm hrúbku, vykrajujeme okrúhle dukátiky.

  4. 4

    Opekáme ich z oboch strán na dobre rozpálenej panvici, kým sa na nich nezačnú robiť typické pripálené škvrny (ako keď pečieme lokše).

  5. 5

    Vždy dva a dva dukátiky spájame lekvárom, ktorý bohato posypeme mletým makom. Pred podávaním dukáty posypeme práškovým cukrom.

  6. 6

    Tieto bezlepkové dukátiky môžeme využiť aj pri slaných pokrmoch, buď ako príloha k šalátom alebo mäsu, či k letným polievkam.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
a ja - po prečítaní názvu som si myslela , že prvotná surovina je zmes na zemiakové knedle , ale hádam by to mohlo vyjsť aj z toho polotovaru...
skúsim
pivonka
Aj mne sa recept páči, ale ale pokiaľ @Martamm použije klasickú múku, teda s lepkom, netreba tej múky menej? Na lokše sa nemá dať viac múky, ako je tretina hmotnosti zemiakov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia