Labneh s limetkovou kůrou, česnekem a bylinkou fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 14. apríla 2014
Labneh s limetkovou kůrou, česnekem a bylinkou (fotorecept)
Foto: mijaita

Miluji labneh, vykapaný jogurt. nejen čistý bílý, ale různě dochucený před kapáním. K limetkové kůře a česneku, které běžně přidávám, jsem přidala hrst řeřichy. Zobraziť celý popisMiluji labneh, vykapaný jogurt. nejen čistý bílý, ale různě dochucený před kapáním. K limetkové kůře a česneku, které běžně přidávám, jsem přidala hrst řeřichy. Bylinka je samozřejmě variabilní, podle chutě a možnosti. Třeba drobnolistá bazalka je v labnehu delikatesa stejně jako tymián, ale i rozmarýn nebo máta.

20 minút
príprava

Suroviny

1 ks velký
1 ks
1 strúčik
1 PL
1 PL (citronový, olivový)




Postup

  1. 1

    Do mísy vložíme cedník a do něj utěrku nebo plátýnko a vyklopíme do toho kelímek jogurtu.
    Postrouháme kůrou z jedné malé limetky, jedním stroužkem česneku, lehce osolíme a posypeme lístkama bylinky. Řeřicha a drobnolistá bazalka a čerstvý tymián, máta, jsou ideální. Bylinky spolu nemíchám, ponechávám rozvinout vůni jednoho druhu.

    Labneh s limetkovou kůrou, česnekem a bylinkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jogurt zamícháme

    Labneh s limetkovou kůrou, česnekem a bylinkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z utěrky utvoříme raneček, který svážeme provázkem a zavěsíme na vyšší místo. Podložíme miskou, do které bude syrovátka kapat.

  4. 4

    Nechávám většinou den a noc, ale i dva dny. Když se mi zdá, že je jogurt vykapaný, rozbalím utěrku a bochánek umístím do hezké misky nebo na bílý talířek. Pokapu olejem, posypu lístky bylinky která je v bochánku, posypu černým sezamem.

  5. 5

    Upeču dobrý chlebík, uvařím černý, cejlonský čaj, mažu krajíčky labnehem a na světě je krásně.

    Labneh s limetkovou kůrou, česnekem a bylinkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

safran
Smekám, paninko :-)
teraz slovensky: klobúk dolu, aj s úklonom
u mňa za 5 :-)
pacik
Keď dám odkapať domáci jogurt, to bude na svete ako už len krásne :-)
S bylinkami som ešte nerobila, musím vyskúšať.
evusik
@mijaita tie tvoje doplnky mi vyrážajú dych a nielen v tomto recepte :) ale k receptu - ja robím stečený jogurt stále, ale iba ako základ, dochucujem až po stečení... taký spôsob ako uvádzaš ty, je pre mňa novinka a idem ju aj hneď vyskúšať, asi dám tymián alebo drobnú bazalku... ináč v bode 1 asi má byť drobnolistá bazalka nie drobnolistá máta ak sa teda nemýlim...
afataga
vyzera vyborne s tou kudlou :-) ach jaj, mala som napisat s nozom :-)))
hociake zeliny, len nie řeřichu, teda pre mna
katka78
@mijaita pripájam sa k @evusik s obdivom k doplnkom. Čo sa týka receptov, pri nich zväčša rovno strácam reč :-)
Takto si nátierky robievam tiež, mám ich veľmi rada, či už iba "biele", alebo s bylinkami, zeleninou.
mijaita
@evusik dekuji, chybu jsem opravila. Mám ráda jaro a první bylinky, s bazalkou bude příští, dostanu ji k narozeninam. Krasny darek, ze?
evusik
@mijaita ja som bazalkový maniak tento rok mám zasadenú klasickú, drobnolistú, červenú, citrónovú a škoricovú bazalku a krásne sa im darí... už aj konzumujem pretože ich už začínam jednotiť, takže čo vytrhnem to zjem :-) ináč ja tiež rozdávam, ale to si skôr tak vymieňame čo kto dopestuje, ja rozdávam bazalku, dostanem čili papričky... a všetci máme radosť....
jozka2
lebnach mam rada na akykolvek sposob a poliaty oliv.olejom s pitta bread.Evusik,ak ti mozem doporucit pozhanaj si bazalku ,,kralovsku"ta je najzdravsia,dobry zahradkar by ju mal mat.
jozka2
lebnach mam rada na akykolvek sposob a poliaty oliv.olejom s pitta bread.Evusik,ak ti mozem doporucit pozhanaj si bazalku ,,kralovsku"ta je najzdravsia,dobry zahradkar by ju mal mat.
mijaita
@evusik ja bych take byla, ale v cinzaku s malinkou zahradkou za oknem toho moc nevypestuju. Tak mam po kvetinacku a stiham vic konzumovat nez dorusta. Vsechny bazalky jsou jedinecne. Do jakych jidel krome salatu ji pouzivas?
evusik
čo sa týka bazalky tak hlavne všade tam kde ide idú paradajky, omáčky. na cestoviny, robím si bazalkové pesto, bazalkový olej...
sandraviglasova
nádhera :-) akurát som videla na toto recept v časáku :-) ale tento sa mi páči viac :-) 5*, ukladám a robím ;-)
mijaita
@sandraviglasova opravdu to bylo v casaku, nebo jen labneh jako takovy? Ono to neni nic prevratneho to moje provedeni, ale radsi pridam vse do kapani, nez se s tim nasledne matlat a pak jde o napad, cim labneh ochutit. Variant je jiste nepocitane, i ja dalsi vitam! Urcite, kdybych jedla sledke, udelam hrudku, poleju medem, posypu strouhanou kurou z limetky nebo orechama. jen priklad, co vsechno jde a je to nejen dobre, ale i chut pro oko, kdyz je to hezky naservirovane a ne kecnute jen tak na talir.
A tak me tesi, ze muj recept se ti páči ! :-)
ildinka
Ano,keby sme sa každý vedeli tešiť z takýchto úchvatných "maličkostí" naozaj by bol celý svet krajší...idem si ho teda skrášliť týmto receptíkom...Krásne sviatky všetkým...
sandraviglasova
@mijaita bolo to v Apetite, ale na nakladaný labneh - popisovali ho tam ako ho to robíš, klasický postup, ale sa mi vidí, že bez byliniek, a potom sa z neho tvarovali guľky a nakladal sa podobne ako hermenín, do slnečnicového oleja a až tam sa pridávali bylinky a cesnak :-) akurát ho idem robiť, ale nie ten nakladaný, ale tento tvoj :-) priateľ mi kúpil bio selský jogurt tak sa teším :-) :-)
mijaita
@sandraviglasova kdyz mam hodne jogurtu, take pak delam kulicky a nakladam do oleje. Vydrzi v oleji hodne, hodne dlouho a tak si pak staci maznout jednu, dve kulicky na opecenou bagetu, nebo na cerny, seminkovy chleba (mam rada moc). Tak zkus oboji az se ti to bude hodit ! Tesim se, jak si budes mlaskat :-)
sandraviglasova
@mijaita a chcem sa ešte opýtať, kde ho mám nechať "vykapat" ? môže byť aj mimo chladničky, či nie? Ďakujem za rady, už sa ho neviem dočkať :-) dala som cesnak, citrónovú kôru a pažítku :-) :-) budem ho určite niekedy aj nakladať, je to ideálne aj niekomu darovať ;-) :-)
mijaita
Kdekoliv mas misto ! Nekam zavesit, pod to misku. A klidne dej teda a nech do pozitri rano! Kdyz se ti bude zdat, pomoz lehkym zakroucenim. Bude vyborny podle toho co pises!
mijaita
Odfot, potesis !! At se ti podari a priprav si dobrou prilohu, nebo salat a taky delam jednohubky - platky okurky a na to bobek labnehu !
sandraviglasova
áno, pripravím :-) na okurky asi počkám kým budú od babky zo záhradky :-) ale skvelý typ ;-) asi zvolím celozrnný chlieb, hmmm to bude pochúťka :-) :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia