Cesnakové pečivo
Cesnakové pečivo

Kysnuté cesnakové venčeky

ajuschka - fotkaajuschka, 4. marca 2021
Kysnuté cesnakové venčeky
Foto: ajuschka

Môj muž nie je na sladké. Vôbec. Ale maškrtný je :) Preto často pečieme rôzne slané maškrty, ale repertoár sa časom zunuje, a Zobraziť celý popisMôj muž nie je na sladké. Vôbec. Ale maškrtný je :) Preto často pečieme rôzne slané maškrty, ale repertoár sa časom zunuje, a piecť pagáčiky každý týždeň tiež nie je ideálne. Spravila som teda kysnutý cesnakový pokus, a dokonca chutil aj mne, a to sa pri slanostiach často nestáva. Ja som vášnivý čokoholik.

9
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

600 g
3 PL
1,5 ČL
1/2 kocky
0,3 l vlažná
Plnka:
5 strúčikov
250 g
1-1,5 ČL
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Z múky, soli, oleja, droždia a vody vymiesime hladké nelepivé cesto. Množstvo vody v recepte je odhadom, každá múka inak saje. Cesto nemá byť tvrdé, ale ani mäkké, tak aby sa s ním dobre pracovalo po vykysnutí. Aby potom nebolo riedke a prudko lepivé. Odložíme vykysnúť. Môj pôvodný plán bol nechať ho tak hodinku, ale pre iné roboty som sa k nemu dostala až po cca 10 hodinách kedy už bolo v miske hádam viac bublín ako cesta. Vôbec mu to neublížilo. V miestnosti kde kyslo bolo možno 15 stupňov.

  2. 2

    Keď máme cesto vykysnuté, vymiešame si plnku. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cesnakom a so soľou.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme a natrieme rovnomerne plnkou (no, povedzme, že rovnomerne...). Cesto poskladáme ako na pagáčiky, čiže na tretinky a znovu na tretinky. Po skladaní mu nedáme pokoj, znovu rozvaľkáme a poskladáme ešte raz. Teraz mu dáme pokoj, ale stačí tak 20 minút, kým umyjeme kuchyňu od masla :D.

  4. 4

    Oddýchnuté cesto opäť vyvaľkáme tak na hrúbku 1 - 1,5 cm a nakrájame na pásiky široké asi 3 cm. Mne ich vyšlo 9. Každý pásik stočíme do špirály a konce stlačíme dokopy - vznikne nám venček. Venčeky ukladáme na plech s papierom na pečenie, a necháme ešte pol hodiny dokysnúť, akurát kým sa vyhreje rúra.

  5. 5

    Pokus ledabolo a nedôverčivo potrieme vajíčkom, posypeme hrubou soľou a šupneme upiecť. Ja som piekla na 220 stupňov asi pol hodiny, ale ja mám príšerne lenivú rúru, takže pečte podľa seba, a podľa farby pečiva. Nezľaknite sa, počas pečenia vytečie veľa masla, ale vnútri ostane presne toľko čo treba, aby pečivo krásne lístkovalo.

  6. 6

    Nabudúce dám viac cesnaku, tento náš je akýsi slabčácky, a skúsim ich nechať už vytvarované dokysnúť cez noc v chladničke. Možno potom nevytečie toľko masla. Uvidíme.

Diskusia k receptu

zolik
Moze byt dobre. Ale neoslovilo. Keby bol byval nafoteny aj postup, bolo by bolo mozno aj oslovilo.
Takto to cele vyznieva ako opisany recept.
cesminaz
Vyzerajú naozaj super, tak lístkujúco a chrumkavo :-) Nad čítaním tvojho postupu som sa celý čas usmievala, opísala si to s humorom :-) Ja kebyže tvoj recept urobím, tak na cesto tiež akože "zabudnem" a nechám tých 10h kysnúť :-) Vieš prečo? Lebo si nie som istá, že tento výsledok by som mala aj po tej 1h kysnutia. Nie je jedno kolko cesto kysne, kysnutie a státie vela robí :-)
altyn
Oprav si v názve slovo "kysunute" na "kysnuté". :-)))