Kysnutý veniec
Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Jeden z obľúbených kysnutých španielskych receptov. Pochutnávame si na ňom na rodinných oslavách,
festivaloch a výročiach.* Ja zapíjam kávou alebo čajom, Španieli pohárom šampanského :-))
10-12 porcií |
20 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Na prípravu prvého cesta rozmrvíme droždie vo vode a pridáme múku. Prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste 20-30 min.
- Na prípravu druhého cesta dáme do misky cukor, soľ, masť, nastrúhanú citrónovú kôru a vodu a miešame. Pridáme vajce a múku a znova miešame, ručne alebo mixérom, až pokým nevznikne vláčne cesto.
- Pridáme prvé cesto a znova dobre pomiešame, aspoň 5 minút. Cesto necháme oddýchnuť, 20-30 min.
- Pomúčenými rukami vytvarujeme z cesta veniec. A to tak, že plech vystelieme papierom na pečenie, položíme naň cesto, dlaňou urobíme v strede cesta “dieru” a krúživými pohybmi rozťahujeme veniec.
- Nebojíme sa toho, cesto by malo byť pružné a neroztrhnúť sa... točíme a točíme a veniec “lieta” po plechu... až na požadovanú veľkosť.
- Veniec prikryjeme utierkou a necháme odpočívať/kysnúť na teplom mieste 1-2 hod.
Vykysnutý veniec potrieme vajcom a posypeme plátkami mandlí alebo píniovými orieškami.
Pečieme na 200 stupňov, 15-20 min.
- Upečený veniec necháme vychladnúť.
- Vyšľaháme smotanu s 50 g cukru. Veniec prekrojíme cez polovicu, naplníme šľahačkou a posypeme cukrom (30 g).
Dobrú chuť.