Kysnutý veniec

Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Jeden z obľúbených kysnutých španielskych receptov. Pochutnávame si na ňom na rodinných oslavách, festivaloch a výročiach.* Ja zapíjam kávou alebo čajom, Španieli pohárom šampanského :-))

10-12
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu prvého cesta rozmrvíme droždie vo vode a pridáme múku. Prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste 20-30 min.
  2. Na prípravu druhého cesta dáme do misky cukor, soľ, masť, nastrúhanú citrónovú kôru a vodu a miešame. Pridáme vajce a múku a znova miešame, ručne alebo mixérom, až pokým nevznikne vláčne cesto.
  3. Pridáme prvé cesto a znova dobre pomiešame, aspoň 5 minút. Cesto necháme oddýchnuť, 20-30 min.
  4. Pomúčenými rukami vytvarujeme z cesta veniec. A to tak, že plech vystelieme papierom na pečenie, položíme naň cesto, dlaňou urobíme v strede cesta “dieru” a krúživými pohybmi rozťahujeme veniec.
  5. Nebojíme sa toho, cesto by malo byť pružné a neroztrhnúť sa... točíme a točíme a veniec “lieta” po plechu... až na požadovanú veľkosť.
  6. Veniec prikryjeme utierkou a necháme odpočívať/kysnúť na teplom mieste 1-2 hod. Vykysnutý veniec potrieme vajcom a posypeme plátkami mandlí alebo píniovými orieškami. Pečieme na 200 stupňov, 15-20 min.
  7. Upečený veniec necháme vychladnúť.
  8. Vyšľaháme smotanu s 50 g cukru. Veniec prekrojíme cez polovicu, naplníme šľahačkou a posypeme cukrom (30 g). Dobrú chuť.