Kysnutý vanilkovo-čokoládový pudingoš

Autor receptu: prhlavka

kysnuté cesto, robím podľa mojej mamy...a to jej nakysne, aj keby nechcelo :D recept aj pre úplne začiatočníčky( kysnuté som robila 2 krát dnes!) a vydaril sa...a je mňamkový!

Suroviny

Postup

  1. Do dvojdecového pohára som si nadrobila 3/4 droždia(z jednej kocky), pridala 3 čajové lyžičky kryštálového cukru a zaliala to vlažným/teplým(nie vriacim, horúcim) mliekom do 3/4 pohára a nechala pri sporáku ,,rásť".
  2. Do nádobky som si vložila odváženú hladkú a polohrubú múku( dohromady 500g), pridala soľ (medzi prsty 2-3 krát), 3 PL kryštálového cukru, keď bol kvások hotový, vyliela som ho na suché ingrediencie, ďalej som pridala žĺtok z jedného vajíčka, olej-5 PL a 75g masla a postupne som si prilievala vlažné mlieko, podľa konzistenice (cca 200-300ml)...cesto som vypracovávala ručne, pokiaľ nebolo vláčne, bez hrudiek...cesto sa musí odlepovať od nádobky a tvoriť bublinky.
  3. cesto som v nádobke na vrch trošku pomúčila, zakryla čistou útierkou a nechala kysnúť.
  4. medzi časom som si pripravila vanilkový a čokoládový puding, oba podľa vypísaných surovín a návodu na obale(pudingu)za tepla som do nich pridala 40g masla( do oboch), premiešala a bolo hotovo. Plnku som robila vlastne z dvojitej dávky, máme doma radi viac plnky,ako cesta, zväčša čo tu čítam pudingáče, robia ženušky z polovičnej dávky(1 puding vanilkový z 250ml a jeden čokoládový z 250ml mlieka) treba vyskúšať, čo Vám bude chutiť viac. Keď je menej plnky sú ľahšie.
  5. cesto som si rozdelila na 4 časti, každú zvlášť vyvaľkala do tvaru kruhu(ak sa dalo) a natrela pudingom. Zruľovala a na striedačku striedala vytvorený valček z kysnutého cesta s vanilkovým a čoko. pudingom( vyšli z toho vrkôčiky) , ktoré som ukladala na olejom vymazaný plech a na plechu potrela i vrkôčiky olejom a dala piecť do vopred vyhriatej rúry. My máme elektrickú dávala som na 250, treba sa orientovať podľa svojej. V rúre ešte poriadne nakysli...boli na koniec cez celý pekáč, viď úvodná foto :D