Kysnutý tvarohovo-lekvárový koláč s mrveničkou (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Tento víkend som upiekla koláč, na ktorom si človek nie len pochutí, ale ho aj zasýti..úplne vhodný na desiatu pre mojich hladošov do školy, alebo len tak na raňajky :-)

35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku dáme do nádoby, do stredu urobíme jamku, rozmrvíme droždie, zasypeme troškou cukru, zalejeme 30 ml vlažného mlieka, zasypeme troškou múky a necháme urobiť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny, postupne prilievame teplé mlieko a miesime, kým nevznikne nelepivé, polotuhé cesto. Zakryjeme a necháme vykysnúť.
  2. Cesto necháme kysnúť cca hodinu.
  3. Počas kysnutia si pripravíme tvarohovú náplň: všetky prísady okrem bielkov zmiešame dokopy, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do tvarohovej náplne.
  4. Rovnako si pripravíme aj mrveničku: všetky prísady zmiešame, najlepšie rukou, aby nám vznikla taká sypká hmota s malými hrudkami.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť vyvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme ho tam (44x30, ak máte menší plech tak koláč upečte na dvoch plechoch :-).
  6. Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň.
  7. Z druhej polovice cesta urobíme "mriežku". Do otvorov mriežky dáme lekvár, do každého otvoru cca 1-2 ČL. Mriežky potrieme žĺtkom.
  8. Vrch posypeme mrveničkou.
  9. Koláč dáme do vyhriatej rúry na 190 °C cca 35-40 minút.
  10. Cesto je pekne nadýchané a mäkkučké :-) Vďaka tvarohu a lekváru je koláčik naozaj šťavnatý!
  11. A toto je naša višňa, z ktorej máme aj lekvár, ktorý som použila do koláču. V tomto období je nádherne rozkvitnutá, tak sa chcem podeliť o tú krásu aj s vami :-)