Slivkový koláč
Kysnutý slivkový koláč s tvarohom a posýpkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Pre tých, ktorí majú radi kysnuté koláče.* Ponúkam inšpiráciu deťom na desiatu, cesty, olovrant, fantastický slivkový koláč, ktorý môže byť aj na sladký obed so sýtou polievkou.
28 porcií |
50-55 minút príprava |
40-45 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na cesto, k nim ešte patrí múka hladká na kysnuté cesto.
- Do 150 ml vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zvyšok cukru a soľ.
- Vlejeme kvások, pridáme žĺtky a v 100 ml vody rozhabarkované sušené mlieko. Rukou zapracujeme. Nakoniec po častiach prilejeme rozpustené, vychladené maslo. Ak je cesto riedke, môžete pridávať trocha múky...
- Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť.
- Suroviny na plnku a čerstvé slivky.
- Jemne hrudkovitý tvaroh premiešame zo zbytkom surovín, slivky odkôstkujeme. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto na doske zľahka premiesime, rozvaľkáme na veľkosť plechu 30x40 cm, ktorý potrieme maslovým papierom. Pomocou valčeka cesto preložíme na plech, rozložíme slivky rozpolenou stranou nahor. Slivky uložíme cez cesto šikmom, viď foto. Posypeme škoricovým cukrom (ja som zmiešala cukor a mletú škoricu).
- Do medzier medzi slivky dáme tvarohovú plnku. Zo zmäknutého mierne rozpusteného masla, detskej krupice, múky a cukru urobíme mrveničku.
- Mrveničkou posypeme vrch koláča, rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 40-45 minút, kraje sú zlatisté.
- Po upečení necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí ochutnávka, dobrú chuť.
- U nás dnešný obed, ale môže to byť aj večera...