rebarborový koláč
Kysnutý rebarborový koláč s jahodami a mrveničkou
Autor receptu: redakcia
16 porcií |
40 minút na 180 °C |
Postup- Do vlažného mlieka rozmiešame droždie a lyžičku z odmeraného množstva cukru. Všetko premiešame a necháme
vzísť kvások.
- Do múky pridáme masť, žĺtky, soľ, tvaroh, nastrúhanú citrónovú kôru a nakoniec aj kvások. Miesime
v kuchynskom robote alebo ručným
mixérom asi 5 minút, kým sa všetky prísady prepoja a z cesta sa začne vytvárať
guľa. Potom zvýšime rýchlosť mixéra a na
vyšších otáčkach ešte asi 2 minúty miesime. Vymiesené cesto zostane lepkavé,
ale nepridávame už viac múky. Mokrou
rukou ho krátko premiesime, prikryjeme
fóliou a necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
- Plnka: Očistenú rebarboru a jahody nakrájame na kocky. Premiešame ich s 2 PL kryštálového cukru. Množstvo cukru je orientačné, odporúčame ju ochutnať,
lebo každá rebarbora má inú kyslosť.
Možno bude treba nakoniec pridať
cukru aj viac.
- Vykysnuté cesto prenesieme na jeden väčší alebo dva menšie
plechy, ktoré sme vyložili papierom na
pečenie. Dlaňami cesto roztlačíme na plochu celého plechu. Navrch naukladáme rebarboru s jahodami tak, aby z každej strany cesta
zostali asi 1 cm voľné okraje.
- Potom posypeme mrveničkou, na ktorú
len dobre zmiešame všetky uvedené prísady. Prstami túto zmes rozmrvíme na koláč.
Pečieme
vo vopred rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 40 minút. Keď sú okraje cesta
upečené dozlatista, vyberieme ho z rúry
a necháme vychladnúť.
|