Zemiakový posúch

Kysnutý posúch plnený zemiakovou kašou

Autor receptu: lemonova

Toto je najobľúbenejšie jedlo môjho tatu, tak som sa ho rozhodla naučiť.* Posúchy mu piekla jeho mama a vraj tie moje sú takmer rovnako dobré :-) Množstvo surovín je písané na šesť kusov.

6
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiakovú kašu urobte podľa toho, ako ste zvyknutí. Oporúčam však použiť menej mlieka, aby lepšie držala v ceste. U nás doma zvykneme dávať do kaše aj opraženú cibuľku a pri príprave posúcha som opražila aj maličké množstvo slaniny, ale je to na vašich chuťových bunkách. :-)
  2. Na cesto si zohrejte 150 ml mlieka tak, aby bolo príjemne teplé (skôr vlažné), vlejte ho do hlbšej misy, pridajte sušené prípadne čerstvé droždie, cukor, dobre vymiešajte metličkou. Potom pridajte rozpustenú masť a napokon preosiatu múku so soľou. Vypracujte cesto a dajte ho prikryté kysnúť na teplé miesto aspoň na 45 minút. Ja som ho nechala 60.
  3. Cesto si na pomúčenej doske rozdeľte na šesť rovnakých bochníčkov. Každý bochníček vyvaľkajte, naplňte zemiakovou kašou (na jeden bochníček cca dve lyžice kaše), zabaľte a zabalenou časťou položte na plech vystlaný papierom na pečenie (tak, aby hladká časť bola na vrchu). Trošku zvrchu bochníček roztlačte, aby vznikol posúch. Môžete ho ešte posypať nadrobno pokrájanou slaninkou. Prikryte čistou utierkou a nechajte ešte cca 15 minút podkysnúť.
  4. Posúchy pečte podľa toho, ako ste zvyknutí piecť kysnuté cesto. Ja som nechala najprv 5 minúť pri teplote 180 °C a potom som teplotu znížila na 170 °C a piekla cca 20 minút. Ak sa mi zdá, že ešte posúchy nie sú (mali by chytiť zlatistú farbu), nechám ich piecť ešte 4-5 minút spodný ohrev. Po upečení ich potrite mliekom a nechajte vychladnúť na plechu prikryté utierkou. Dobrú chuť :-)