Marhuľový koláč

Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Víkendový koláčik pre celú rodinu ;)

8
porcií
100 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny. Maslo necháme zmäknúť na izbovú teplotu.
  2. Do múky urobíme jamku, nadrolíme do nej droždie, zalejeme trochou vlažnej vody alebo mlieka, pridáme 1 PL kryštálového cukru a zakryjeme múkou a necháme 15 minút odpočívať. Takto vznikne kvások.
  3. Po 15tich minútach pridáme do misy zbytok vody alebo mlieka, jedno až dve vajcia, 1-3 PL kryštálového cukru a 80 g zmäknutého masla. Cesto dobre vymiesime a necháme hodinu kysnúť zakryté mikrotenovým sáčkom a utierkou. Medzitým si pripravíme mrveničku z masla, cukru a múky a odložíme do chladničky. Umyjeme marhule, rozpolíme a necháme vyschnúť na utierke.
  4. Po nakysnutí cesta si zapneme rúru na 180 stupňov, maslom vymastíme a detskou krupicou vysypeme formu na pečenie a vlejeme do nej cesto. Pomocou varešky ho rovnomerne uhladíme. Použila som tortovú formu s priemerom 28 cm, no môžete použiť aj stredne veľký plech.
  5. Na cesto naukladáme prepolené marhuľe. Na tortovú formu vyjde 600 g marhúľ, na plech cca jedno kilo.
  6. Marhule posypeme mrveničkou. Pomoc je vždy vítaná :) zapojte aj deti. Koláč dáme piecť na 35 minút. Upečenie kontrolujeme špajlou.
  7. Koláč po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť vo forme pod utierkou. Vychladnutý koláč prenesieme na veľký tanier alebo podnos - nikdy nekrájame v tortovej forme, mohla by sa poškodiť! V plechu sa to dá.
  8. Koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme jesť ;)