Marhuľový koláč

Kysnutý marhuľový koláč bez lepku s posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: novalim

Dnes máme pre vás marhuľový kysnutý koláč bez lepku s posýpkou. Vyskúšajte náš recept, v ktorom vás detailne naučíme, ako pripraviť chutné a mäkké kysnuté cesto, ktoré využijete počas celého roka na rôzne kysnuté koláče.

10
porcií
100 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme kvások. Do menšej misky nalejeme teplé (nie horúce) mlieko, rozmrvíme doň droždie a pridáme cukor. Jemne premiešame a necháme postáť na teplom mieste aspoň 15 minút.
  2. Do veľkej misy dáme všetky suroviny na cesto a pridáme k nim aj pripravený kvások.
  3. Hnetačom dôkladne vymiesime hladké, mierne lepivé cesto, trvá to aj 10 minút. Zvrchu poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút.
  4. Vykysnuté cesto premiesime ešte ručne na doske, cesto môže byť aj lepivé, nevadí to, nebudeme ho tvarovať.
  5. Plech s rozmerom približne 35×25 cm vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou a cesto doň rukou roztlačíme na hrúbku asi 1,5 – 2 cm.
  6. Na cesto poukladáme umyté a osušené ovocie, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte aspoň 15-20 minút.
  7. Posýpku pripravíme ručným miešaním surovín medzi dlaňami, až sa začne hmota akoby trúsiť.
  8. Posýpku rovnomerne nanesieme na koláč. Okraje koláča môžeme potrieť rozšľahaným vajcom. Pečieme na 180 °C približne 20 – 25 minút.
  9. Po upečení koláč vyberieme a ihneď pokropíme vlažnou vodou, tak si udrží vláčnosť dlhšie. Na záver môžeme podľa chuti posypať mletou škoricou.