Kysnutý makový koláč
Kysnutý makový koláč

Kysnutý makový koláč - chryzantéma

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 27. apríla 2019

Koláč z rýchleho kysnutého cesta, s ktorým sa pracuje hneď. O čo viac času ušetríme na príprave cesta, o to viac sa môžeme pohrať Zobraziť celý popisKoláč z rýchleho kysnutého cesta, s ktorým sa pracuje hneď. O čo viac času ušetríme na príprave cesta, o to viac sa môžeme pohrať so vzhľadom koláča.

12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1,5 PL
1,5 PL
2 ks
1/2 ČL
300 ml
21 g
1/2 bal.
Náplň:
200 g
1 PL
1 PL
1 bal.
 podľa chuti
1 PL
 podľa potreby (horúce)
Okrem toho:
 (na potretie koláča)
 (na vymazanie a vysypanie formy)




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme makovú náplň. Mak zomelieme, premiešame s cukrami, citrónovou šťavou, pridáme maslo, lekvár a podľa potreby zalejeme horúcim mliekom. Vymiešame šťavnatú plnku a necháme odstáť asi 15 minút.

  2. 2

    Z vlažného mlieka, droždia, štipky soli a čajovej lyžičky cukru necháme vykysnúť kvások.

  3. 3

    Preosiatu múku, kryštálový cukor, soľ a prášok do pečiva spolu premiešame, pridáme vajcia, olej, kvások, zvyšné mlieko podľa potreby a vymiesime cesto, s ktorým hneď pracujeme.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na 2 bochníky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky o hrúbke asi 3-4 mm. Pohárom o priemere cca 6 cm vykrojíme kolieska, na ktoré rozotrieme makovú plnku. Každé koliesko preložíme na polovicu a preložené ešte znovu napoly. Po obvode pritlačíme, aby plnka nevytiekla a voľné konce dobre spojíme.

  5. 5

    Takto pripravené kúsky ukladáme na okrúhly plech s vlnitým okrajom (priemer 28 cm), ktorý vyložíme na dne papierom na pečenie, boky natrieme tukom a posypeme múkou. Jednotlivé koláčiky ukladáme spojenými koncami smerom do stredu. Prvý rad začíname po vonkajšom obvode.

  6. 6

    Keď je plech naplnený až po stred, koláč necháme asi 10 minút podkysnúť. Pred pečením ho potrieme vajcom rozšľahaným s trochou mlieka.

  7. 7

    Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 - 50 minút. Kontrolujeme špajdľou. Hotový koláč vyberieme z plechu, potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť na mriežke.

  8. 8

    Takto môžeme trhať jednotlivé kúsky.

    Kysnutý makový koláč - chryzantéma - obrázok 8
  9. 9

    Koláč môžeme aj krájať ako tortu. Pohľad v reze. Dobrú chuť!

    Kysnutý makový koláč - chryzantéma - obrázok 9
  10. 10

    Podrobnejší návod, podľa ktorého som sa inšpirovala je na stránke: https://www.nejrecept.cz/recept/masovy-dort-chryzantema-r1286. Použila som však svoj recept na rýchle kysnuté cesto a plnku makovú.

Diskusia k receptu

kucharocka123
@Cesminaz (27.4.2019 20:56)

Veľká vďaka. Len som sa zabávala s príspevkom do varecháčskych nápadov, tak som akosi pozabudla postup koláčika nafotiť.
frezia
Veeelmi si sikovna, urcite ho vyskusam urobit.
manya
Recept je už uložený, na budúci víkend vyskúšam s orechovou plnkou, niečo podobné som už piekla ale v mafinovom pekáči, 3 naplnené kolieska do jednej mafiny, takto to bude rýchlejšie, ďakujem;
kucharocka123
@Manya (30.4.2019 10:15)

Ďakujem, tvoj nápad piecť koláč v muffinovom plechu sa mi tiež páči. Nabudúce vyskúšam zase ja...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia