Kysnutý koláč

Kysnutý koláč troch chutí s posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Dnes takáto dobrota, ktorej sa nedá odolať.

45 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto.
  2. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, majolenku, vajíčko a vykysnutý kvások.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
  4. Suroviny na plnky.
  5. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  6. Pripravíme plnky. Mak zmiešame s lekvárom, aby nebola riedka. Tvaroh, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor zmiešame. Kompót slivkový scedíme, necháme odkvapkať , odkôstkujeme. K slivkám primiešame škoricu. Cesto rozvaľkáme, prenesieme valčekom na plech vymastený maslom, boky potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Následne šachovite rozložíme plnky, viď foto.
  7. Posýpka: Maslo rozpustíme, pridáme cukor, múku a urobíme posýpku, ktorou posypeme celý koláč. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40 minút.
  8. Upečený koláč necháme trocha vychladnúť a pokrájame (trocha som ochutnala). Dobrú chuť všetkým.