Kysnutý koláč
Kysnutý koláč troch chutí s posýpkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Dnes takáto dobrota, ktorej sa
nedá odolať.
45 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto.
- Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, majolenku, vajíčko a vykysnutý kvások.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
- Suroviny na plnky.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Pripravíme plnky. Mak zmiešame s lekvárom, aby nebola riedka. Tvaroh, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor zmiešame. Kompót slivkový scedíme, necháme odkvapkať , odkôstkujeme. K slivkám primiešame škoricu. Cesto rozvaľkáme, prenesieme valčekom na plech vymastený maslom, boky potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Následne šachovite rozložíme plnky, viď foto.
- Posýpka: Maslo rozpustíme, pridáme cukor, múku a urobíme posýpku, ktorou posypeme celý koláč. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40 minút.
- Upečený koláč necháme trocha vychladnúť a pokrájame (trocha som ochutnala). Dobrú chuť všetkým.