Marhuľový koláč

Kysnutý koláč s marhuľami, tvarohom a posýpkou

Autor receptu: redakcia

Obľúbený koláč moderátorky Adriany Polákovej, ktorý sa jej spája s detstvom a letom. Keď si ho doma upečie, dokáže sama zjesť aj celý plech.

20 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného osladeného mlieka rozdrobíme droždie, počkáme pár minút, kým vzíde kvások. Pridáme múku, soľ, zmäknuté maslo a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  2. Medzitým pripravíme plnku. Tvaroh, cukor a vajíčka spolu zmiešame.
  3. V miske varechou zmiešame prísady na posýpku, mala by byť sypká.
  4. Marhule vykôstkujeme a nakrájame na malé kocky.
  5. Vykysnuté cesto rukou roztlačíme na dno plechu (30 x 40 cm), ktorý sme predtým poriadne potreli olejom alebo roztopeným maslom. Na cesto navrstvíme tvarohovú plnku a na ňu poukladáme na kocky nakrájané marhule, ktoré posypeme škoricovým cukrom a nakoniec posýpkou.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.