Marhuľový koláč
Kysnutý koláč s marhuľami, tvarohom a posýpkou
Autor receptu: redakcia
Obľúbený koláč moderátorky Adriany Polákovej, ktorý sa jej spája s detstvom a letom. Keď si ho doma upečie, dokáže sama zjesť aj celý plech.
20 (+ kysnutie) minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Do vlažného osladeného mlieka rozdrobíme droždie, počkáme pár minút, kým vzíde kvások. Pridáme múku, soľ, zmäknuté maslo a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- Medzitým pripravíme plnku. Tvaroh, cukor a vajíčka spolu zmiešame.
- V miske varechou zmiešame prísady na posýpku, mala by byť sypká.
- Marhule vykôstkujeme a nakrájame na malé kocky.
- Vykysnuté cesto rukou roztlačíme na dno plechu (30 x 40 cm), ktorý sme predtým poriadne potreli olejom alebo roztopeným maslom. Na cesto navrstvíme tvarohovú plnku a na ňu poukladáme na kocky nakrájané marhule, ktoré posypeme škoricovým cukrom a nakoniec posýpkou.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.