Ovocný koláč
Kysnutý koláč s čučoriedkami a rebarborou
Autor receptu: redakcia
Čučoriedky sú sladučké a rebarbora zas príjemne kyslastá. Preto je tento kysnutý koláč taký veľmi chutný.* Receptúra je klasická,
s výbornou orechovou posýpkou.
40 (+ kysnutie) minút príprava |
20 minút na 170 °C |
Postup
- Múku preosejeme do väčšej misy, uprostred urobíme jamku, do nej vlejeme trochu vlažného mlieka, prisypeme polovicu cukru a rozdrobené droždie. Odložíme na teplé miesto, zakryjeme a počkáme asi 15 minút, kým sa vytvorí kvások.
- Potom pridáme žĺtky, maslo, zvyšok cukru, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a postupne prilejeme zvyšok mlieka. Vypracujeme vláčne cesto, miesime dlho, aspoň 20 minút. Je to tvrdá práca, ale mám odskúšané, že robot šikovné ručičky nenahradí. Potom cesto odložíme na teplé miesto,
zakryjeme utierkou a necháme aspoň dve hodiny kysnúť. Počas tohto času zdvojnásobí svoj objem.
- Rúru predhrejeme na 170 °C. Dva menšie okrúhle plechy (alebo jeden veľký klasický) vymastíme maslom. Na každý dáme polovicu cesta a rukami ho roztiahneme na celú jeho plochu. Posypeme umytou, škrabkou ošúpanou a na kúsky nakrájanou rebarborou, čučoriedkami a vanilkovým cukrom.
- Na posýpku do misky dáme na kúsky nakrájané maslo, posypeme ho múkou a cukrom a rýchlo spracujeme prstami. Nakoniec pridáme nahrubo nasekané orechy. Posýpkou rovnomerne posypeme koláč. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 20 minút dozlatista.