Tvarohový koláč
Kysnutý koláč s černicami a tvarohovo-vanilkovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: zuzkanr
Keď nám v záhrade dozrejú černice je čas na náš obľúbený koláčik podľa receptu od
babičky.
30 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Prvé si pripravíme cesto, keďže bude kysnúť. V šálke si zmiešame mlieko, cukor, nadrobíme jednu kocku droždia a rozmiešame. Do rýchlokysky si pridáme múku, vajíčko, zmäknuté maslo, štipku soli a nakoniec pridáme kvások.
- Všetko spolu ručne zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré kyslo v rýchlokyske hodinu a pol.
- Plech si potrieme olejom a trošku si ho dáme aj na ruky, aby sa nám cesto pri vyberaní z rýchlokysky nelepilo na ruky. Cesto sa dá veľmi ľahučko a rovnomerne rozťahovať na plechu, takže nie je potrebné použiť ani valček.
- Na cesto poukladáme čerstvé černice a necháme ho ešte oddychovať kým si pripravíme krém. Môžme si vyriať rúru na 180 stupňov.
- Oddelíme si žĺtky a bielky. Bielky si vyšľaháme robotom.
- Vyšľaháme si smotanu na šľahanie, pridáme tvaroh, prášok vanilkového pudingu, práškový cukor, vanilkový cukor, žĺtky a všetko spolu ručne zmiešame. Na koniec jemne primešame aj vyšľahané bielky.
- Krém rovnomerne vylejeme na černice a vrch posypeme nasekanými mandlami. Vložíme do rúry a pečieme asi 50 minút.
- Upečený koláčik necháme úplne vychladnúť v plechu a potom nakrájame. Dobrú chuť! :-)