Kysnutý koláč

Kysnutý jablkovo-tvarohový pletenec (fotorecept)

Autor receptu: slovakbaker

Vynikajúca chuť, jemné cesto. Tak by sa dal opísať tento úžasný kysnutý pletenec plnený jablkami a tvarohom.* Chuťou pripomína vianočku, no je ozvláštnený o škoricou prevoňané jablká a tvaroh, ktorý koláču dodáva vláčnosť. Tak neváhajte a spravte si tento chutný pletenec aj Vy!

25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, droždia, cukru a múky pripravíme kvások, ktorý necháme 15 minút prikrytý odpočívať. Všetky suroviny na cesto okrem masla zmiešame, prilejeme vykysnutý kvások a vymiesime na hladké cesto. Na záver po častiach pridáme zmäknuté maslo a premiesime. Vzniknuté cesto ešte ručne spracujeme na doske, vytvarujeme do gule a vložíme späť do misy, prikryjeme. Necháme kysnúť 30 minút.
  2. V miske zmiešame tvaroh, cukor, Zlatý klas a nastrúhanú citrónovú kôru. Jablká umyjeme, očistíme, nakrájame na malé kúsky a zmiešame so škoricou.
  3. Cesto rozdelíme na 2 časti, každú vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika (cca 32 x 38 cm). Cesto potrieme polovicou tvarohovej náplne a nanesieme polovicu jabĺk.
  4. Zrolujeme a vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pozdĺžne rozrežeme tak, aby sme nechali asi 3 cm od kraja vcelku. Zapletieme. Takisto spracujeme i druhú časť cesta. Oba pletence necháme 15 minút podkysnúť. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom (v pôvodnom recepte bolo na potretie určené mlieko, ale odporúčam vajce, pletenec má tendenciu sa rýchlo pripiecť). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista.
  5. Upečené pletence necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Nakrájame a môžeme podávať. Chutia neskutočne, cesto je vláčne, jablká šťavnaté, tvaroh dodáva zaujímavú textúru. Dobrú chuť!