Kysnuté koláče

Kysnuté vanilkové koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Vyskúšajte veľmi jednoduché a fajnové kysnuté koláčiky.

15
porcií
100 minút
príprava
20-25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny.
  2. Cesto: Urobíme si kvások - droždie, 1 ČL cukru a trocha mlieka rozmiešame a necháme vzísť asi 10 minút kvások. Zatiaľ si preosejeme múku, do ktorej dáme cukor, soľ, vlažné mlieko v ktorom sme rozšľahali vajíčka, maslo a na koniec vzídený kvások. Vypracujeme cesto. Ja robím strojom a nechám miesiť v stroji 10 minút. Cesto necháme 1 hodinu kysnúť.
  3. Po nakysnutí cesto preložíme na pracovnú dosku a spracujeme. Urobíme šúľok a krájame asi 70-75 g kúsky. Urobíme si guličky, mne vyšlo 15 kusov. A ideme pracovať - guličku vyvaľkáme na tvar asi 10x15 cm. Potrieme maslom, maslo nerozpúšťame a posypeme vanilkovým cukrom radielkom prejdeme asi 6-7 krát ale nie do konca ani nie celkom od vrchu viď. obrázok.
  4. Takto pripravené zrolujeme a konce spojíme.
  5. Takto spracujeme všetky guličky a ukladáme na plech, kde sme si dali formičky na muffiny. Do formičiek ukladáme spojom dole. Necháme ešte 20 minút podkysnúť prikryté. Potom potrieme rozpusteným maslom a pečieme v rozohriatej rúre na 180-200 stupňov do ružova asi 20-25 minút. Ale tu si každá svoju rúru poznáte a sledujte si. Po upečení znovu potrite rozpusteným maslom, prikryte a nechajte vychladnúť.
  6. No a hotovo, po vychladnutí posypeme práškovým cukrom ak chcete môžete si ešte pridať aj vanilkový cukor a koštujeme.
  7. No a kávička nesmie chýbať.
  8. No a ak ich nezjete, kľudne prikryté si ich môžete nechať aj na druhý deň sú vláčne výborné.