Kysnuté špaldové rožky s údeným syrom (fotorecept)
Autor receptu: zuzanka1367
Výbava na internát musí obsahovať aj niečo domáce pečené...takéto rožky sa dobre
prepravujú a vydržia jedlé aj na druhý deň. Inšpirácia kniha: Obľúbené babičkine zákusky.
24 porcií |
60 minút príprava |
35-40 minút na 185 °C |
Postup
- Z mlieka a droždia si spravíme kvások, pokiaľ nakysne, tak si do väčšej misky pripravíme ostatné suroviny na cesto
- Vymiesime cesto, ktoré je vďaka špaldovej múke trochu lepivejšie, ale nebojte sa po vykysnutí sa s ním pracuje dobre. Necháme ho na teplom mieste nakysnúť asi 45-50 minút.
- Maslo, cesnak a soľ vymiešame do penista. Údený syr postrúhame na slzičkovom strúhadle.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 rovnakých dielov, budeme postupne vaľkať na kruhy, natierať cesnakovou plnkou a sypať strúhaným syrom.
- Rozvaľkáme 3 kruhy, na dva natrieme plnku a posypeme syrom, kruhy uložíme na seba, zakončíme nenatretým, trochu prevaľkáme...takto postupujeme so všetkými kruhmi, vzniknú nám 3 kruhy.
- Cesto rozrežeme na 8 častí a stočíme na rožky...
- Takto postupne narkájame a stočíme 24 kusov rožkov, poukladáme na papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, môžeme povrch posypať rascou, syrom, alebo sézamom a upečieme vo vyhriatej rúre..
- Rožky sú vďaka špaldovej múke chrumkavé, vhodné aj na raňajky, alebo len tak...