Kysnuté špaldové rožky s údeným syrom (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Výbava na internát musí obsahovať aj niečo domáce pečené...takéto rožky sa dobre prepravujú a vydržia jedlé aj na druhý deň. Inšpirácia kniha: Obľúbené babičkine zákusky.

24
porcií
60 minút
príprava
35-40 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka a droždia si spravíme kvások, pokiaľ nakysne, tak si do väčšej misky pripravíme ostatné suroviny na cesto
  2. Vymiesime cesto, ktoré je vďaka špaldovej múke trochu lepivejšie, ale nebojte sa po vykysnutí sa s ním pracuje dobre. Necháme ho na teplom mieste nakysnúť asi 45-50 minút.
  3. Maslo, cesnak a soľ vymiešame do penista. Údený syr postrúhame na slzičkovom strúhadle.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 rovnakých dielov, budeme postupne vaľkať na kruhy, natierať cesnakovou plnkou a sypať strúhaným syrom.
  5. Rozvaľkáme 3 kruhy, na dva natrieme plnku a posypeme syrom, kruhy uložíme na seba, zakončíme nenatretým, trochu prevaľkáme...takto postupujeme so všetkými kruhmi, vzniknú nám 3 kruhy.
  6. Cesto rozrežeme na 8 častí a stočíme na rožky...
  7. Takto postupne narkájame a stočíme 24 kusov rožkov, poukladáme na papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, môžeme povrch posypať rascou, syrom, alebo sézamom a upečieme vo vyhriatej rúre..
  8. Rožky sú vďaka špaldovej múke chrumkavé, vhodné aj na raňajky, alebo len tak...