Tvarohové kysnuté koláče
Tvarohové kysnuté koláče

Kysnuté šatôčky s tvarohom a marhuľami fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 19. januára 2021

Veľmi chutné koláčiky plnené tvarohom a marhuľou. Autorka pôvodného receptu je naša RubyRom. Moja vnučka povedala, že lepšie koláče nikdy nejedla ako tieto. Keďže ma mrzela Zobraziť celý popisVeľmi chutné koláčiky plnené tvarohom a marhuľou. Autorka pôvodného receptu je naša RubyRom. Moja vnučka povedala, že lepšie koláče nikdy nejedla ako tieto. Keďže ma mrzela v uverejnenom recepte nekvaliná ústredná fotografia, dnes som upiekla tieto šatôčky ešte raz. Pri fotení som sa riadila inštrukciami vnučky. :-)
Zdroj: toprecepty.cz

30
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g (Babičkina voľba)
100 g
100 g rozpustené, vlažné
1 bal. (alebo 3/4 kocky čerstvého)
2 ks
1 ks
cca 200 ml vlažné
 nastrúhaná
Plnka:
500 g (vo vaničke)
2 ks
podľa chuti
 kompótované polené
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Z čerstvého droždia, trochu cukru a vlažného mlieka urobíme kvások. Ak použijeme sušené kvasnice, tie zamiešame do preosiatej múky. Improvizácii sa medze nekladú. Keďže som mala k dispozícii len 11 g čerstvého droždia (namiesto požadovaných 15 g, robila som z polovičnej dávky), do múky som zamiešala ešte trochu sušeného droždia, štipku kypriaceho prášku a 1 PL pšeničnej múky celozrnnej. Rešpektujem nariadenia a nechodím teraz do kamenných obchodov. Zo všetkých ingrediencií zarobíme cesto, dôkladne ho prepracujeme, kým sa neoddeľuje od misy. Necháme kysnúť asi 1 hodinu. Čakaciu dobu som využila na umytie použitých nádob a náradia.

  2. 2

    Pripravíme si plnku zmiešaním tvarohu, vajec a cukru. Kto má rád, môže pridať nastrúhanú citrónovú kôru. Kôru som nastrúhala z citróna, ktorý mám v mrazničke. Ja dávam do tvarohovej náplne len žĺtky, inak je plnka dosť riedka a na zahustenie treba pridať maizenu. Tiež pomáha hneď na začiatku dôkladne vymiešať tvaroh s troškou soli, ktorá je hygroskopická. V pôvodnom recepte bol uvedený dokonca aj rum a sneh z bielkov. S riedkym tvarohom sa zle pracuje. Na začiatku som do tvarohu dala len pravý vanilkový cukor, kôru a zbytok cukru som dala asi 1 KL na každú kôpku tvarohovej náplne. Tým som docielila, že tvarohová náplň nevytekala pri balení koláčikov.

    Kysnuté šatôčky s tvarohom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto zvojnásobí objem, vyvaľkáme ho na hrúbku asi 0,5 cm a rozkrájame na štvorce.

    Kysnuté šatôčky s tvarohom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Navrch plnky dáme polovičku marhule. Mala som 1 skúšobný pohár zavarených marhúľ v slanom náleve. Soľ konzervuje tak ako cukor a vynikne prirodzená chuť ovocia. Vôbec necítiť v ovocí soľ, stojí to za vyskúšanie. Rohy cesta prehneme diagonálne do prostriedka. Poukladáme na plech a necháme ešte 15 minút kysnúť. Boky každého kúska potrieme olejom, aby sa po upečení ľahko oddelili. Potom potrieme vajíčkom (stačí aj bielok) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C do zlatista asi 30 minút. Po vychladnutí pocukrujeme. Vanilkový cukor na posyp si vyrábam doma zmiešaním práškového cukru s rozkrojeným vanilkovým strukom. Uchovávam ho v hermeticky uzavretej nádobe. Do bielka na potieranie som pridala pár kvapiek koňaku, ktorý som si priniesla z Nemecka, obsah 0,1 l.

    Kysnuté šatôčky s tvarohom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené, hotovo:

    Kysnuté šatôčky s tvarohom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravené na konzumáciu:

    Kysnuté šatôčky s tvarohom a marhuľami (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

aleana
@marienka44 , rada by som napísala, že šatôčky vyzerajú chutne, ale fotka je príliš svetlá, takže skoro ani nevidno, čo tam je...skúste si lepšie nastaviť foťák.
marienka44
@aleana (20.1.2021 11:43)

Foťák mi strajkuje, najnovsie sa mi nieco ulomilo a nejde priklopit priehradku na baterky. Budem musietb fotit s pozicaným fotákom od vnučky. Mrzí ma to veľmi, prepáčte, ale uz sú buchticky zjedeníé, nejde zopakovat foto.
marienka44
Vcera som buchtičky upiekla znovu kvôli tej nekvalitnej úvodnej fotke, uz je opravený recept s novými fotografiami, fotila som s vnuckiným foťákom podľa jej inštrukcií. :-(
zolik
@marienka44 (22.1.2021 17:42)
A ake pekne fotky sa Ti vydarili :-). Samozrejme aj buchticky!





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia