Tvarohové kysnuté koláče

Kysnuté šatôčky s tvarohom a marhuľami (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Veľmi chutné koláčiky plnené tvarohom a marhuľou. Autorka pôvodného receptu je naša RubyRom. Moja vnučka povedala, že lepšie koláče nikdy nejedla ako tieto. Keďže ma mrzela v uverejnenom recepte nekvaliná ústredná fotografia, dnes som upiekla tieto šatôčky ešte raz. Pri fotení som sa riadila inštrukciami vnučky. :-)

30
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z čerstvého droždia, trochu cukru a vlažného mlieka urobíme kvások. Ak použijeme sušené kvasnice, tie zamiešame do preosiatej múky. Improvizácii sa medze nekladú. Keďže som mala k dispozícii len 11 g čerstvého droždia (namiesto požadovaných 15 g, robila som z polovičnej dávky), do múky som zamiešala ešte trochu sušeného droždia, štipku kypriaceho prášku a 1 PL pšeničnej múky celozrnnej. Rešpektujem nariadenia a nechodím teraz do kamenných obchodov. Zo všetkých ingrediencií zarobíme cesto, dôkladne ho prepracujeme, kým sa neoddeľuje od misy. Necháme kysnúť asi 1 hodinu. Čakaciu dobu som využila na umytie použitých nádob a náradia.
  2. Pripravíme si plnku zmiešaním tvarohu, vajec a cukru. Kto má rád, môže pridať nastrúhanú citrónovú kôru. Kôru som nastrúhala z citróna, ktorý mám v mrazničke. Ja dávam do tvarohovej náplne len žĺtky, inak je plnka dosť riedka a na zahustenie treba pridať maizenu. Tiež pomáha hneď na začiatku dôkladne vymiešať tvaroh s troškou soli, ktorá je hygroskopická. V pôvodnom recepte bol uvedený dokonca aj rum a sneh z bielkov. S riedkym tvarohom sa zle pracuje. Na začiatku som do tvarohu dala len pravý vanilkový cukor, kôru a zbytok cukru som dala asi 1 KL na každú kôpku tvarohovej náplne. Tým som docielila, že tvarohová náplň nevytekala pri balení koláčikov.
  3. Vykysnuté cesto zvojnásobí objem, vyvaľkáme ho na hrúbku asi 0,5 cm a rozkrájame na štvorce.
  4. Navrch plnky dáme polovičku marhule. Mala som 1 skúšobný pohár zavarených marhúľ v slanom náleve. Soľ konzervuje tak ako cukor a vynikne prirodzená chuť ovocia. Vôbec necítiť v ovocí soľ, stojí to za vyskúšanie. Rohy cesta prehneme diagonálne do prostriedka. Poukladáme na plech a necháme ešte 15 minút kysnúť. Boky každého kúska potrieme olejom, aby sa po upečení ľahko oddelili. Potom potrieme vajíčkom (stačí aj bielok) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C do zlatista asi 30 minút. Po vychladnutí pocukrujeme. Vanilkový cukor na posyp si vyrábam doma zmiešaním práškového cukru s rozkrojeným vanilkovým strukom. Uchovávam ho v hermeticky uzavretej nádobe. Do bielka na potieranie som pridala pár kvapiek koňaku, ktorý som si priniesla z Nemecka, obsah 0,1 l.
  5. Upečené, hotovo:
  6. Pripravené na konzumáciu: