Kysnuté dvojfarebné rožteky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné rožteky, ktoré sa hodia na raňajky aj desiatu ;-P Recept je od mojej mamy...

8-12 ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske si najprv lyzicou premiesame obe muky, 3 kopcovite PL cukru a 2 poriadne stipky soli. Pridame zmäknuty, az dopoly uz tekuty rastlinny margarin a vykysnuty kvasok, ktory sme si zmiesali z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 25 g drozdie. Postupne pridame este cca 2 dl mlieka, to uvidite podla vasej muky, ze ako pije :-) Vypracujeme si polomäkke az mäkke, mastnejsie kypré cesto. Nasledne ho rozdelime na 2 rovnake casti. Jednu časť, tú bielu, poprašime múkou a bez miesenia len upravíme do bochníka. Do druhej časti zapracujeme kakao zmiešané s olejom. Dame tolko oleja, aby sa dalo rozmiešat. Vypláchneme aj pohar s troškou mlieka. A toto cesto tiež bez miesenia už len napravime do bochnika a necháme cestá cca 1 h nakysnuť...
  2. Ked nam cesta uz nakysli, vezmeme biele cesto, vyklopime ho na pomucenu dosku a vyvalkame kruh hrubky 3-4 mm. Zoberieme kakaove cesto, polozime do stredu bieleho a roztahujeme ho smerom ku krajom. Pokuste sa najrovnomernejsie ho ponatahovat a poťapkať. Takto ponatahovane cesto sa hned nalepi o to spodne. Keby ste ho vyválkali zvlášť, bolo by od múky a nezlepilo by sa tak dobre...
  3. Cesto najprv prejdeme tak slabo zo 2x váľkom, aby sa povrch zarovnal. Podla toho ake velke rohliky chceme mat, pokrajame kruh na 8 alebo na 12 ks. Ja som krajala na 8 ks, kedze som chcela mat velke rohliky. Kazdy trojuholnik som natrela Nutellou a slabo, velmi zlahka skrutila do tvaru rohlika. Rohliky poukladame na naolejovany plech dalej od seba a natrieme ich rozslahanym vajcom. Nenechame ich podkysnut, ale hned ich dame piect do rury, ktoru sme si uz vopred rozohriali na 190 °C na cca 25 minut...
  4. Rohliky sa krasne upecu a nakysnu :-) A hoci som ich krutila totalne slabo, niekde mi niektore predsa popraskali. Takze nabuduce asi este slabsie.. :-)) No na chuti im to v ziadnom pripade neubralo ;-P
  5. Kym sa nam rohliky piekli, sme si zmiesali 1 dl cukru s 1 dl letnou vodou. Hned po vybrani z rury s nou este horuce rohliky pomocou stetca dobre cele zo 2x ponatierame. Obzvlast natrite oba konce a spodok rohlika. Mozno vas budu palit prsty, ale treba vydrzat :-) od tej vody budu rohliky krasne mäkke ;-P A tu su aj moje mensie rohliky, ktore som robila uz z druhej davky. Tie som neplnila, su vyborne aj samotne ;-P
  6. Rohliky su vyborne. Nadychane a mäkke. Nutellove chutia vyborne, ale aj samotne bez plnky su velmi chutne a vobec nie su suche. Su vynikajuce aj na 2. den :-) Najchutnejsie su s poharom mlieka, alebo s cajom napriklad na ranajky ,alebo aj na desiatu. Vyborne si na nich pochutite aj s raňajšou kavou ;-P Dobru chut...
  7. A tu Nutellovy rohlik v reze ;-D
  8. Vyborné sú aj natreté maslom a lekvárom ;-P