Kysnuté buchtičky z vodného kefíru (bez droždia)

glka - bez fotkyglka, 1. júna 2013
Kysnuté buchtičky z vodného kefíru (bez droždia)
Foto: glka

Aj vy si doma pripravujete zdravý nápoj z vodných kefírových zŕn? Vedeli ste, že takýto kefír sa môže využiť aj ako "štartér" na kysnutie Zobraziť celý popisAj vy si doma pripravujete zdravý nápoj z vodných kefírových zŕn? Vedeli ste, že takýto kefír sa môže využiť aj ako "štartér" na kysnutie cesta? Pred pár dňami mi moja milá pani susedka posunula vodný kefír (známy u nás aj pod názvom Tibi) a ako správny mičurinec som začala googliť a skúšať, čo sa so zázračnými zrnkami dá vyrábať ... a vznikli z neho aj tieto buchtičky:

Suroviny

300 ml
100 ml
500 g
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Postup na kysnuté cesto bez použitia droždia je jednoduchý. Použijeme klasický obľúbený recept na kysnuté cesto, pričom namiesto predpísanej tekutiny (povedzme vody, mlieka, cmaru...) pridáme precedený vodný kefír (bez zŕn) vyretý aspoň 24 hod. Cesto ďalej klasicky vymiesime. Miesila za mňa pekárnička - takže som vliala do nádoby vodný kefír, pridala lyžičku cukru a prisypala múku zmiešanú so soľou. Pekáreň som večer zapla na kysnutie a cesto som v nej nechala kysnúť až do rána. Kedže kysnutie podobne ako u žitného kvásku pri pečení chleba trvá oveľa dlhšie než s droždím, ráno som cestu dopomohla podkysnúť. Nádobku z pekárničky som prekryla fóliou a vložila ju do zohriatej rúry na cca 35 stupňov (tak, aby teplota bola vyššia než je izbová, ale aby sa kvasinky zároveň "neupiekli") . Cesto v rúre krásne podkyslo a vytvorilo bublinky. A ďalej som postupovala ako pri bežnom pečení buchtičiek - po vykysnutí som rozdelila cesto na 8 častí, vytvarovala som buchtičky , nechala ich ešte trochu podkysnúť ,potrela bielkom a vložila do vyhriatej rúry piecť na 180 stupňov na cca 20 min. (dĺžku pečenia treba sledovať podľa vlastností rúry)

  2. 2

    Výsledok je prekvapivo dobrý - cesto je dostatočne nadýchané, má veľké očká. Bude sa dať využívať ako slané i sladké plnené pečivo, kysnuté bábovky , záviny ... stačí pridať viac cukru alebo soli . Cesto potrebuje kysnúť niekoľko hodín (uvádza sa medzi 12-24 hod. - má svoj objem zdvojnásobiť. Vďaka baktériám a dlhému kysnutiu sa však lepok a cukor dobre rozložia, hotové pečivo bude mať zrejme nižší glykemický index a bude ľahšie stráviteľné.

    Kysnuté buchtičky z vodného kefíru (bez droždia) - obrázok 2
  3. 3

    Poznámka k vodnému kefíru. U nás recepty hovoria, že pri príprave kefíru treba pridať hneď citrón alebo sušené ovocie. No zrná na fermentáciu potrebujú iba čistý kryštálový cukor (resp. iba glukózu). Výsledný kefír je lepšie ochucovať až následne - čiže po aspoň cca 24 hod. čistý kefír precedíme, zrná vložíme do nového roztoku a precedenú tekutinu ochutíme podľa obľúbeného receptu . I na výrobu kysnutého cesta išiel len čistý neochutený kefír a cesto má tak normálnu neutrálnu chuť i vôňu.

Diskusia k receptu

slavka11
vyskusane, upecene, chutnucke. Nemala som vodny kefir ale iba srvatku z domaceho tvarohu. Kysnutie som urychlovala v rure asi 4 hodiny na 50 stupnoch. Vysledok vobec nie je cesto tucne ako pri podobnych typoch peciv ktore su aj tu na vareche a vo vnutri mam take krasne velke dierky ze casto ani od kvanic podobne nemam. Je to taky zazrak ale fajn. Piekla som ich vecer a teraz rano som ochutnala a su stale chrumkavucke. Jedine minus je ta dlha doba "kysnutia" takze treba s pripravou zacat dostatocne skoro, ale inak fakt odporucam. Robila som ich mensie lebo synatorovi 3 rocnemu robi problem zjest vacsie pecivko a potom to musim po nom dojedat tak toto snad by mala byt postacujuca velkost. Vyslo mi ich 11.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia