Kyslý prívarok s fašírkovým očkom (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto je taký recept 2v1 = kyslý fazuľový prívarok so zemiakmi + 2v1 = fašírka s vajcom na tvrdo.

60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na fašírky si najskôr pomelieme mäso, ja som použila kupované, pridáme rožky rozmočené vo vode, cibuľku nadrobno nasekanú, roztlačený cesnak, vajce, veľa zelenej petržlenovej vňate, osolíme, okoreníme a zamiešame. Na dochutenie zvyčajne dávam aj majorán, ale teraz som nedala, nahradila som ho veľkou hrsťou čerstvých byliniek - petržlen a kmín.
  2. Z pripravenej hmoty formujeme fašírky a do každej zabalíme jedno celé na tvrdo uvarené vajce, ale môžeme dávať aj polovicu vajca. Fašírky nie sú potom také veľké.
  3. Obalíme v trojobale a vysmažíme. Ja som ich poukladala na plech a na fóliu, alebo pečiaci papier, pokvapkala olejom a piekla v trúbe na 180°C asi 50-60 minút, treba ich sledovať a v polovici pečenia obrátiť, aby sa opiekli z oboch strán. Ja som z tohto množstva spravila 12 fašírok tak ako je vidno na obrázku.
  4. Na prívarok si deň vopred namočíme fazuľu, alebo použijeme tlakový hrniec, alebo použijeme fazuľu v konzerve. Ja som fazuľu namáčala. Na druhý deň fazuľu zlejeme, nalejeme čistú vodu a dáme variť. Keď je fazuľa polomäkká pridáme dva stredné, očistené zemiaky nakrájané na menšie kocky, osolíme a ja pridávam za lyžicu sypkého bujónu. Zemiaky sa rozvaria a zahustia fazuľu, takže nemusíme zahusťovať múkou. Keď je fazuľa skoro hotová pridáme ďaľšie zemiaky a varíme už len toľko aby sa nám zemiaky uvarili, ale nerozvarili. Teraz pridáme kyslú smotanu. Ja to robím tak, že kyslú smotanu dám do misky a postupne pridávam horúci vývar z fazule a stále šľahám aby sa horúci vývar a smotana spojili a vymenili si teplotu. Potom to celé pomaly vylejem do prívarku a za občasného miešania nechám zovrieť. Nakoniec dochutím octom prípadne citrónom a posekaným čerstvým kôprom.
  5. Podávame teplé, ale u nás v lete sa toto jedlo jedáva studené.