Kyslé zemiaky so sekanou alebo vajcom

majkok - fotkamajkok, 4. marca 2015
Kyslé zemiaky so sekanou alebo vajcom
Foto: majkok

Tradičné, jednoduché, lacné.

6
porcií
45 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
 uvarené na tvrdo




Postup

  1. 1

    Očístíme si zemiaky, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Ak máme menšie zemiaky, tak ako ja tak môžme variť aj v celku.

    Kyslé zemiaky so sekanou alebo vajcom - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme bobkový list a čierne korenie v celku. Keď varíme zemiaky, tak manželka sa niekde dočítala, že je dobré pod prikrývku podložiť varechu a voda nám nevykypí, tak som to skúsil a je to naozaj pravda.

    Kyslé zemiaky so sekanou alebo vajcom - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici si rozpustíme maslo, do sklovita opražíme cibuľku a pridaním hladkej múky si urobíme svetlú voňavú zápražku.

    Kyslé zemiaky so sekanou alebo vajcom - obrázok 3
  4. 4

    Zápražku za rýchleho miešania pridáme k uvareným zemiakom, aby nám nevznikli hrudky. Dobre premiešame a pridáme kôpor, ocot , cukor, prípadne vegetu.

    Kyslé zemiaky so sekanou alebo vajcom - obrázok 4
  5. 5

    Trochu ešte povaríme a ja kôli deťom vyberám guličky pepru a veľké časti kôpru, ak je to riedke, môžme ešte urobiť zátrepku z múky a kyslej smotany, alebo mlieka a zahustíme podľa potreby.

    Kyslé zemiaky so sekanou alebo vajcom - obrázok 5
  6. 6

    Medzi tým si dáme variť vajíčka na tvrdo a nakrájame si sekanú, dáme ju na omastený plech a dáme upiecť.

    Kyslé zemiaky so sekanou alebo vajcom - obrázok 6
  7. 7

    Keď máme sekanú opečenú do zlatova, môžme nakladať na taniere.

    Kyslé zemiaky so sekanou alebo vajcom - obrázok 7
  8. 8

    Zavoláme všetkých hladošov a podávame s chlebom. Dobrú chuť :-)

    Kyslé zemiaky so sekanou alebo vajcom - obrázok 8

Diskusia k receptu

nadasky
Zdravím a prajem veľa zdravia. Tak toto receptík na sobotu,super .dedo bude variť.Vdaka za pripomenutie tohto jedla.Niet nad klasicke sedliacke jedlá.Všeštko dobré.
elalea
....@redakcia.... pozdravujem.ten admin,ktory pustil tento recept, perfektne ovlada rodny jazyk...."S KYM,S CIM..."a "Z KOHO,Z COHO..."...;-)))...uz sa to naucite?priemerne kazde dva tyzdne Vas upozornujem na chyby v receptoch....;-))).a moralizujte kludne dalej o jazyku v ktorom sa pisu odkazy....nie KOMENTARE..nikdy by som si nedovolil komentovat rcp.v madarcine...,ale ked napisem poznamku v madarcine cloveku,ktory ten jazyk ovlada,a je mu to presne adresovane cez@... ,nerozumiem,preco to mazete.mimochodom STALE NEFUNGUJU TS!!!!ale peniazky z reklamy to asi neovplyvnuje....;-))).inak,vsetci "HEJ SLOVACI...",viete komu davate peniazky ked tankujete napr.na Slovnaft,alebo Agip?...no hadajte....;-)pan Oszkar Vilagyi a cela madarska skupina MOL vam dakuje za pekne zisky,z ktorych nema SR okrem dph a spotrebnej dane nic....dane idu do HU....;-)...a budte obmedzeni aj nadalej...;-)))
elalea
...@redakcia... buvame uz?opravit chybu sa neponahlate,ale mazat cudzojazycnu komunikaciu,to vybavite hned....nazvem to zbabelostou....zatial...;-x
annan
Moje zemiaky sa už varia,uvarím ich presne podľa receptu, som zvedavá ako budu chutiť,večer som vybrala mäsko, urobím fašírku.A myslím že toto je stránka o varení a nie o pravopise.
rela
Keby tu niektorí ľudia sústavne neobťažovali @adminov svojimi demagogickými invektívami, mali by admini viacej času venovať sa tomu, čo majú v pracovnej náplni - vareniu a pečeniu!
rela
Toto jedlo varím ako jedno z prvých, keď prídu vnuci na návštevu. Vedia si pochutiť a dajú si aj repete.
tatranka
Tiež som posledne asi pred dvomi dňami varila.Je to príma obedík.Rýchle,chutné,lacné. A za tento chutný obedík,ti dávam 5*,pretože aj takéto jednoduché obedy treba postaviť sem tam na stôl.
brambora
toto velmi lubim... ale po pravde... nechcelo by sa mi supat tolko malych zemiakov. :D ale recept krasna klasika... uz dlho sme nemali.
motyka
Varím podobne ako ty, ale pridávam aj trocha sladkej smotany. Toto jedlo milujeme všetci. Aj s volským okom, alebo upečenou klobáskou.
Výborne si navaril.5*.
mezi
Som zástancom toho, že je jedlám na kyslo robí chuť práve veľké množstvo bôbkového listu, a nie ocot. Ak nechceš loviť kôprovú vňať z jedla, stačí ju variť v ponorenom mikroténovom sáčku. Nechápen zmysel však kombinácie "na kyslo" a kôpru, veď nejde o kôprovú omáčku. Podobne prečo je v prívarku zápražka? Mnoho ľudí si tu napísanie Komentára mýli s diskusiou. Mám pochopenie pre písanie z mobilov, tabletov, pre písanie bez diakritiky, pre preklepy, avšak zlá gramatika, čiarky, rody, pády mi zakaždým hovorí, že dotyčný komentujúci je iq o ničom. Ak sa niekto dokáže pripojiť na internet, nalogovať sa, prečítač si článok, posunúť obraz, vložiť do KK, tak má znalosti z počítačov na to, že si má dať skontolovať pravopis. A posledná vec, ide o tvoj účet za plyn, no tlakový hrniec funguje preto tak úsporne, že voda v ňom rýchle zovrie, tak podložiť varechu pod pokrievku, lebo to žena povedala.... Uvar tak 200 hrncov z 365 dní roka a pozoruj kam ti uteká spotreba plynu... Stačí že by len o minútu sa hrniec zohrieva dlhšie, na 200 hrncov spotrebovávaš plyn 200 minút. Kľudne si pustí sporák na 200 minút naprázdno, urobíš to? Čudujem sa, že ešte nemáš indukciu.
ampara
Keď tak dbáš na čistotu jazyka @mezi ,tak máme bobkový list a nie bôbkový. To je nejaký nový zlepšovák , variť kôpor v mikrotenovom "sáčku". Dlhšie vydrží, takých 20 varení?
kimlo
Aj mňa zaujalo to vyvarenie kôpru v mikroténovom sáčku... možno by to išlo ako zlepšovák aj s čajom, určite by vydržal roky, nehovoriac o mäse na polievku...až do rozpadnutia... :-)
joel
u nás sa k tomu dava aj fazuľa, čiže je to zemiakovo fazuľový prívarok, ja v zime namiesto kôpru pridávam pomrvené sušené huby a u nás sa to vola podbité bandurky s fasuľu. Ospravedlňujem sa za pravopis, ale hlavne nech nám všetkým chutí....
1x berta
jozka2
Kopor sa nemusi varit.Jeho aroma sa straca varenim.Staci pokrajat na drobno a dat na konci varenia a usetrime za sacok.
Neviem si predstavit zemiaky bez kopru.Ampara,co vlastne ochucuje zemiaky,bobkovy listok?Ten ak je vela tak jedlo nedochuti ,ale dosmrdi silnou vonou.Aj v tomto recepte je podla mna 7 bobkovych listkov na take mnozstvo strasne vela.Asi treba vyskusat.
evusik
tiež mám rada takéto jednoduché jedlá a zemiaky na kyslo s vajíčkom môžem hocikedy... a čo sa týka kôpru, to je asi vec zvyku, niekto dáva niekto nie... u nás sa kôpor do kyslej zemiakovej polievky alebo prívarku dáva vždy...
ja varím bez múky, na zahustenie stačí nakrájať jeden-dva zemiaky úplne nadrobno, tie sa pri varení rozvaria a prívarok/polievku zahustia alebo časť odobrať a rozmixovať ponorným mixérom... príde mi to zbytočné jesť múku, keď nemusím...
evanaaa
Robievam aj ja zemiakovú omáčku ( prívarok), dávam aj kôpor, ale mám ho už nasekaný v octe, takže zároveň ju aj okyslím, ale tých bobk.listov by som dala menej, 2-3 úplne stačia, aby jedlo nezhorklo. Ale hlavne, že malému degustátorovi chutí :)
majkok
Je to trošku na zamyslenie, ak tu niekto dá recept z dobrej vôle, ale pomohol iným, a miesto toho sa tu rieši Slovenčina, kôpor a iné. Veď snáď keby sme všetci varili rovnako, tak tu stačí jeden univerzálny recept a iné už nedávajme, lebo každý varí inak. Smutné. Odporúčam Blogerov na iný server !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia