Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 17. novembra 2014
Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept)
Foto: babkamt

Na piatok si Tea objednala špenát, poradila mi čo mám variť v sobotu. No čo uvarím v nedeľu nechali na mňa. Večer som Zobraziť celý popis Na piatok si Tea objednala špenát, poradila mi čo mám variť v sobotu. No čo uvarím v nedeľu nechali na mňa. Večer som išla spať a stále som nevedela, čo to bude. Nakoniec som sa rozhodla pre kyslú zemiakovú polievku s hríbikmi. Tea hríby môže na hocijaký spôsob.Nebola som prekvapená, že Terezka si z nej naložila dva krát a aj chlapom chutila.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g mrazené
1 ks stredná
6 ks väčšie
2 strúčiky
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1 gulička
0,5 ČL
1 list
1 ČL
1 ks hrubší plátok
1 čl
200 ml
250 ml




Postup

  1. 1

    Na oleji som osmahla nakrájanú strednú cibuľu. Pridala som k nej 0,5 čl mletého nového korenia.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som si dva strúčiky cesnaku.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z mrazničky som vybrala asi 300 g suchorhíbov.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesnak som pretlačila a trochu ho opiekla.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K cibuľovej zmesi som pridala suchohríby, podliala som ich 200 ml vody. Nechala som ich variť, nech sa rozmrazia.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým som si očistila a nakrájala na kocky zemiaky. Z včerajšieho varenia ryby mi zostala kožka z domácej údenej slaniny. Aj tú som pridala do polievky.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakrájané zemiaky som vložila do polievky.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som čl soli, mleté čierne korenie,bobkový list a 1 guličku nového korenia a mleté nové korenie. Keď boli zemiaky uvarené, pridala som do polievky asi 250 ml mlieka.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V troške mlieka som rozhabarkovala 200 ml kyslej smotany a 1 pl kopcom hladkej múky.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Naliala som to do polievky, nechala aspoň 10 minút prevrieť. Do polievky som pridala čl cukru a plátok masla na zjemnenie.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakoniec som dala čerstvú petržlenovú vňať.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Moja vnučka si naložila dva krát. Až teraz som si všimla, že pri jedení pozerala televíziu.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Čiže ,môj zámer, potrestať rodinku zato, že mi neporadili čo mám variť, mi nevyšiel:-) Všetci moji jedáci polievku vychvaľovali.

    Kyslá zemiaková polievka kulajda po mojom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
mnam, polievka chutna, ale kulajda to nie je. chyba hlavna ingrediencia. a ze by tam zapasovala :)
pusta
Milá@babkamt , krásna chutná polievka ako všetko od teba :-)
takéto zbožňujeme :-)))
*****
alena45
už ich mám niekoľko v kuchárskej knihe, ale vždy zabudnem, že mám huby. Síce sušené, ale dúfam, že môžu byť tiež. Mne príde v sobotu dcéra, tak sa konečne k tej kulajde dokopem tiež. Ona huby miluje.
elixir
Joj, tak by som si dala teraz... táto sa určite zíde.
babkamt
@mb hlavné je, že nám chutila.
@pusta my sme polievkoví, bez nej by sa nám obed nerátal. Zvyčajne robím na nedeľu slížikovú, no zmena je život.Ďakujem za otvorenie receptu.
@aretta mne tam tie varené vajíčka nechýbali.
@mesiar50 ďakujem za kladné hodnotenie polievky.
@alena45 určite sú dobré aj sušené huby. Veď ich najprv namočíš.Ak ju uvaríš pre dcéru, ktorá má rada huby, tak ju ňou potešíš.
@elix ír som rada, že som ti na ňu spravila chuť:-)
používateľ nemá avatar
mb
mb
@babkamt ano, to je hlavne ze chuti. nechcel som Ta urazit. z Tvojej polievky by som si hned nalozil, aj na fotkach vyzera vyborne.
svedka
Kulajda bez kopru proste nemoze byt kulajda :) To je asi tak,ako keby si napisala :hribova omacka po mojom-bez hribov :) Ale inak recept je fajn.
používateľ nemá avatar
mb
mb
@svedka to som mal na mysli. a tym som nechcel spochybnit kvalitu uvedenej polievky ktora ma uz na pohlad laka...
babkamt
@mb ja som sa neurazila. Veď každý si doma môže recept prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Niečo uberie, niečo pridá:-)
@svedka ja som tentoraz dala petržlenovú vňať. Ty kľudne pridaj do nej kôpor. Veď to spoznáš čoskoro aj ty. Budeš mama. A mamy a babky sa riadia chuťami svojich ratolestí:-) Vnučka neje tvaroh, sušené hrozienka .... Takto by som mohla pokračovať. Týmto som odpovedala aj @mb
babkamt
@svedka to je obrovská pochvala. Dúfam, že si ju zaslúžim. Ďakujem za tvoje milé slová.
kimlo
Práve som namočil sušené hriby, urobím ju podľa Tvojho receptu, ale pridám kôpor, ten mám veľmi rád...
babkamt
@kimlo som poctená, že ju varíš podľa mňa. Ako si bol spokojný s receptom?
kimlo
Bola výborná, vďaka za recept.


brambora
tak pridavam sa aj ja... :D otec mi dal susene dubaky, tak som dala zo dve hrste a zjemila sladkou smotanou. a pridala kopor, nech to je spravna kulajda. mnam.


babkamt
@kimlo teším sa, že ti chutila. Ďakujem za pridanú fotku. Ja som sa ešte nenaučila pridať fotku do komentára, čo ma teda dosť štve.
@brambora tak ťa @kimlo nalákal a spravila si túto polievku aj ty. Fotka to dokazuje. Obidve vyzerajú chutne. Obaja ste správne pridali aj kôpor. Z dubákov musela byť výborná.Ďakujem aj tebe za pridanú fotku.
klukodvody
@babkamt máš pěknou polévečku a určitě moc dobrou .Jak píšeš a je to i můj názor vaříš podle chuti a chuti tvé rodiny .A o tom to je .Je to pro nás všechny inspirace a připomenutí co uvařit i když to dané jídlo vaříme třeba jinak ale to napsané tady může být i lepší .
K té kulajdě je to zase o tom ,z které je oblasti . Někde se dává celá brambora a vařené vejce ,někde míchaná vejce a brambory a někde se vejce rozkvedlá do vařící polévky .To není můj výmysl ale je to v recepturách a krajových specialitách .Ten kopr tam sice je ale kdo ho nemusí tak udělá pěknou polévku i bez něj .
babkamt
@klukodvody máš pravdu. Recepty si každý prispôsobíme podľa svojej chuti a podľa toho, ako sme boli zvyknutí z domu. Tých variácií ako aj ty píšeš, je veľa. A to nie len na kulajdu, ale aj na kapustnicu, guláš - v každom regióne, alebo presnejšie povedané, v každej rodine sa varí trochu ináč. Čo však neznamená, že horšie. Potešil na tvoj komentár, vysoko si ťa vážim ako odborníka od fachu. Rada si nechám od teba poučiť. Aj môj otec bol kuchár. No žiaľ, už sa na neho nemôžem obrátiť a požiadať ho o radu. Aj moja mama dobre varila. Píše sa mi to ťažko, no v pondelok nás opustila aj mama.
chutimi
Polievka vyzera byt vyborna, asi si podobnu idem aj hned urobit. Ale ako napisalo viacero ludi, kulajda to nie je (v kulajde pokial viem je vzdy kopor, zemiaky a vajcia...no hlavne ten kopor). Ja ked pouzivam suchohriby, tak ich dochucujem praskom z pomletych ususenych bedli. Jedlo je potom viac vonave a chuti hribovejsie.
sashenka1
a ja babkamt idem uvarit zemiakovu polievku so susenymi hribami,podbijem ju smotanou a budem mysliet na Teba,ze sice "kulajda"to nie je,ale aj tak je vyyyyborna,este som tu v CA a vyvaram nasu klasiku a mne sa tam neziada ani kopor,nech je tam citit hribiky nasusene a "prepasovane" z domu,dakujem...a pozdravujemeeee Vas vsetkych doma
babkamt
@chutimi polievka mojej rodinke chutila.:-) @sashenka1 viem ako sa cnie po našej domácej strave v zahraničí. Skúsila som to. Na sedem mesiacov som mala obuté túlavé topánky. Bolo mi dobre u syna, no doma je doma:-) Vždy sa pýtam nevesty, teraz už aj vnučky, tá má už osem rokov, čo im mám na privítanie uvariť. Obidve hneď jednohlasne zahlásia, že chcú niečo s bryndzou:-) Z domu privezených hríbikov ti bude polievka určite chutiť. Pri varení si aspoň trochu pospomínaš na domov. Srdečne ťa pozdravujem, opatruj sa.
sashenka1
babkamt-dakujem za mile slova,potesili. Ja sem chodim dvakrat do roka a od kedy sa narodila Sasenka,tak som tu aj cele prazdniny a potom zase prideme aj s muzom pred Vianocami,lebo ona je predvianocna a ja tu zostavam az do konca januara,ako teraz. A teraz k tej polievke,si mala vidiet mojho zata,ako sa vcera vecer "napchaval"hustou polievockou s hribami zemiakmi. Ako pises,sme uz zvyknute na nejake jedlo,ja tiez ochutnam aj nieco nove,aj uvarim,ale ten moj je taky tradicionalista,ze velmi nechce aby som v jedle experimentovala,nooo nejako som sa rozpisala,prepac-asi som to potrebovala,takze prajem kraaasny zvysok dna,papa
babkamt
@sashenka1 ten môj má najradšej naše staré jedlá. Občas experimentujem, no nie vždy mu chutí. Viem, že z kysnutého cesta zje všetko, čo spravím. Teší ma, že si zabodovala u zaťa s polievkou:-) Ako píšeš, tak si tu na Slovensku pravidelne. Potom sa je ľahšie vrátiť do cudziny. Ďakujem, že si si našla čas a napísala mi. Pekný deň ti prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia