Kyslá šošovicová omáčka s údenou klobásou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes bola na programe stará osvedčená klasika.

4
porcie
12 hodín minút
príprava
30 minút
na 80 až 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistila som cesnak, pokrájala som cibuľu na kocky a klobásu na kolieska.
  2. Večer som namočila šošovicu do studenej vody. Pred varením som ju zliala, dala som čerstvú studenú vodu,...
  3. ...pridala som bobkový list, prihodila som kožku z údenej slaniny, priviedlla som do varu, pridala som kolieska klobásy a varila som na strednom plameni, kým všetko takmer nezmäklo.
  4. Na oleji som orestovala cibuľu,...
  5. ...pridala som múku a opražila do svetlo-žltej žemľovej farby, zaliala studenou vodou, rozmiešala do hladka a...
  6. ....hotovú zásmažku som priliala k polievke a pomaly som varila ešte asi 15 minút. Omáčku som osolila a pridala som čerstvo mleté čierne korenie a cukor.
  7. Priliala som kyslú smotanu a ešte krátko povarila. Vypla som plyn a pridala som do polievky prelisovaný cesnak, nechala som prikryté pokrievkou chvíľku odstáť, aby sa spojili všetky chute, na záver som dochutila ešte octom.
  8. Podávala som horúce s krajcom čerstvo upečeného chleba, to je najlepšia príloha k tejto omáčke.
  9. Táto omáčka má príjemnú sladko-kyslú ľahko pikantnú a údenú chuť, je výdatná a sýta i osviežujúca, baštíme ju radi aj za studena, najmä v horúčave. Niekedy pridávam aj kocky zemiakov, nie sú však nutné.