Kyslá kapusta na karameli a Chardonnay (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Včera som piekla perfektné mäsko a zaslúžilo si kvalitnejšiu prílohu, siahla som po domácej sudovej kyslej kapuste, ktorú som pripravila na karameli a na Chardonnay, recept sa vydaril a k mäsku sa výborne osvedčil, pridávam pre záujemcov o túto úpravu.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som kapustu, nepreplachovala som ju vodou, pri ochutnaní bola taká akurát, mám vlastnú domácu sudovú kyslú kapustu v Bio kvalite.
  2. Kapustu som pokrájala na menšie kúsky.
  3. Do suchého hrnca bez tuku nasypala kryštálový cukor...
  4. ...a na silnom plameni som za stáleho miešania pripravila karamel, pozor NESPÁLIŤ !!!!
  5. Plameň som stiahla na stredný a pridala som domácu bravčovú masť, ked sa rozpustila, pridala som pokrájanú cibuľu,...
  6. ...ktorú som orestovala a nechala skaramelizovať, ak sa vytvoria hrudky karamelu, netreba si s tým lámať hlavu, neskôr sa rozpustia.
  7. Na skaramelizovanú cibuľu som pridala kyslú kapustu aj so šťavou, teraz treba dať pozor, lebo teraz to zasyčí, aby ste sa neobarili horúcou parou a nevyprskol na vás horúci karamel,...
  8. ...pridala som celú rascu, celé čierne a nové korenie, celé borievky, bobkové listy, soľ,...
  9. ...všetko som restovala za stáleho miešania až do odparenia všetkej vody,
  10. ...potom som priliala víno a a silnom plameni som restovala kapustu dalej....
  11. ...za stáleho miešania až do odparenia vína, celé varenie nesmie trvať viac ako 20 minút, kapusta má zostať pekne chrumkavá - al dente, za tento čas sa ochutí koreninami i karamelom a vínom i krásne sfarbí, pripravuje sa stále odokrytá bez pokrievky, aby sa odparili z kapusty čpavé látky, nemusela som ju už ničím dochutiť, ničím som ju nezahusťovala, nepatrí sem žiadna múka a žiaden zemiak, týmto spôsobom pripravená kyslá kapusta má príjemnú úžasnú sladko - kyslú chuť a je vynikajúcou prílohou ku kvalitným pečeným mäsám, recept pridám zajtra.