Kysáčska sárma

an3da - fotkaan3da, 18. apríla 2015

Na tento spôsob sármu robila aj moja mama a svokra. Opýtala som sa susedu ktorá za mladších čias varila na svadbách, ona mi iba Zobraziť celý popisNa tento spôsob sármu robila aj moja mama a svokra. Opýtala som sa susedu ktorá za mladších čias varila na svadbách, ona mi iba potvrdila že aj ona tak robieva.

30 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 - 2 PL
1 čl
1 malá šálka
1 čl
1/2 čl
2 PL
1 kus
1 kus
3 - 4 strúčiky
 štipku
1/2 l
2 PL
1 hlávka
1 čl




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme listy z kyslej kapusty ktoré otrháme, orežeme a tiež im orežeme hrubé hlúby. Väčšie listy si prekrojíme na polovice. Môže sa pripraviť i svieža kapusta tak že sa zabarí vriacou vodou. Chutnejšie je s kyslou kapustou.

  2. 2

    Mleté mäso môže byť iba bravčové a môže byť i miešané s hovädzím. Podľa chuti. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku, vajce, ryžu, krupicu, papriku, korenie, rascu, soľ a štipku cukru. Dobre vymiesime. Plníme kapustové listy a ukladáme do pekáča alebo do myse v ktorej budeme dusiť. Kedže sa u nás skorej dusilo v sedliackej peci, teraz si zvykneme dusiť v pekáči v rúre. Zalejeme vodou aby bolo všetko vo vode. Prikryjeme a dusíme asi hodinu a pol.

  3. 3

    Pripravíme si zátrepku - paradajkový pretlak vymiešaný s múkou a vylejeme, ak treba pridáme ešte vodu. Nemiešame, iba pretrasieme. Vrátime do rúry ale teraz neprikryjeme aby sa aj zapieklo.

  4. 4

    Chcem pripomenúť že niektoré domáce dávajú viac papriky a tiež možno i viac štipľavej papriky. To závisí od toho ako si zvykli. U nás nechceme veľmi štipľavé.

Diskusia k receptu

aroooo
páči sa mi to, v blízkej budúcnosti vyskúšam, dávnejšie mám na niečo podobné chuť, tak prečo nie tvoje? kk, 5*
1x an3da
redakcia
@vybusna , link vobec nevadi. Pripajame Vase foto:



Ak chcete, posielajte fotky na redakcia@varecha.sk s informaciou, ku ktoremu komentaru ich chcete prilozit.
Posielame Vam aj e-mail s instrukciou, ako pripojit foto ku komentaru.
zapsalka
Veľmi podobné tomu jedlu sú na východe tzv.holúbky.....kapustné listy plnené mletým mäsom s ryžou.
an3da
Okrem sármy podobne sa robí aj plnená paprika a pamätám sa že moja mama plnila mladé viničné listy. Osobne sármu nerobím často, tak maksimálne 4 krát v roku. Pravidelne sa podáva na rôznych domácich hostinách a tiež záväzne na svadbe za večeru. Recept som dala preto že som bola poprosená od redakcii. Opakujem - množstvo mletej papriky je individuálne, tak sladkej ako i štipľavej. Sárma ktorá sa podáva na Kysáčskej sarmiáde je červená a štipľavá.
an3da
Ináč, ingrediencie ani nemeriam, robím od oka...mäsa obyčajne mám asi dva kilogramy a stáva sa že pridám kúsok klobásy. V tom prípade dám menej papriky a rascu nedávam lebo je v tej klobáse.
bozulka
Pred pár rokmi dávali v televízii "Cigánske recepty" a plnené kapustné listy boli tam tiež.Plnené vinné listy robievajú Arabi a tiež sú dobré,ale robila som iba raz lebo vynič sa strieka a to ma odradilo,možno jedine "samorodák" ten sa nemusí striekať,ale zdali sa mi tie listy hrubé.
Presne takto robila aj Margo Bodi v Tv Paprika...
Narobila si mi chute !!
1x an3da
používateľ nemá avatar
mb
mb
hlavka kyslej kapusty. ako ju kvasite, spolu s narezanou, alebo sa da aj nejak zvlast kvasit cele hlavky?
vybusna
@mb moja mamicka davala do suda len listy....a obcas vrstvila pomedzi rezanu....
an3da
@mb , u nás kvasíme celé hlávky, spolu s narezanou. Očistené hlávky ktoré sú krajšie a určili sme ich na štiepky - tak sa to u nás povie, vydlabeme v strede nožom a tam dáme za hrsť soli a potom ich tak ukladáme aby sa tá soľ nevysypala. Najprv ide vrstva narezanej, potom tie hlávky koľko sa zmestia, potom znovu narezanú a ešte i hlávky...Môže sa kvasiť vo veľkých plastových vreciach aj samé hlávky ale potom tam treba dosť soli aby dobre skyslo a nepokazilo sa. Alebo v menšom súdku ale treba mať niečo čím sa dobre pritlačí...
používateľ nemá avatar
mb
mb
dakujem za rady, dievcata...
citroen
dnešný obed nám veľmi chutil vďaka tvojmu receptu.Nemal som listy z kyslej kapusty,tak som naplnil listy zo surovej a aj tak to bolo veľmi dobré.Recept si odkladám na zimu,keď bude kyslá kapusta Ďakujem
1x an3da
an3da
@citroen , teší ma že chutilo. Môže byť aj surová kapusta, ale sa hlávka musí zabariť - zaliať vriacou vodou aby listy odmäkli. No nájlepšia je v listoch z kyslej kapusty.
an3da
Kysačska sarma (holúbky) na iný spôsob, z kuracieho mäsa. Robili sme už aj z morkacieho a husacieho skorej, keď sme chovali morky a husy. A ešte že mám takého skvelého manžela ktorý to mäso a všetko čo treba dobre zamieša a ešte aj zakrutí (urobí hrčky, tak u nás povieme) do kapustných listov. A robí to , uznávam, lepšie ako ja. Moje je všetko ostatné, zaliať vodou, uložiť do rur
an3da
Do rúry a nakoniec urobiť zátrepku.