Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Horiatiki je pestrý zeleninový šalát z Cypru, ktorý sa líši od gréckeho Horiatiki tým, že
obsahuje aj
hlávkovú kapustu. Podáva sa v reštauráciách i domácnostiach ako samostatné jedlo s
pečivom napr. ako ľahký obed či večera alebo ako príloha ku grilovaným jedlám. Je veľmi
obľúbený, je zložený z bielej hlávkovej kapusty, hlávkového šalátu, cibule, uhorky,
paradajok, olív, feta syru, oregána, citronovej šťavy, niekde aj s paprikou. Má veľa variant.
Postup
- Bielu hlávkovú kapustu som pokrájala na jemné prúžky.
- Nezohnala som červenú cibuľu, použila som bielu, pokrájala som ju na krúžky a rozobrala na jednotlivé prstienky. Ak máte možnosť, použite červenú cibuľu, má jemnejšiu chuť.
- Pridala som šalátovú uhorku pokrájanú na plátky, niekde ju lúpu.
- Pridala som jarné cibuľky aj s vňaťou, pokrájané na kolieska.
- Paradajky som pokrájala na plátky, môžu byť aj tenké mesiačiky.
- Umyté a odkvapkané listy hlávkového šalátu som natrhala na veľkosť sústa, asi 2 - 3 cm kúsky.
- Pridala som olivový olej a citrónovú šťavu v pomere 3:1, všetko som spolu premiešala, jemne osolila, ešte príde Feta syr, ktorý je dosť slaný.
- Na tanieri som pridala Feta syr pokrájaný na kocky a vykôstkované olivy (najlepšie kalamata), posypala som oreganom. Podávala som s čerstvo upečeným celozrnným pečivom ako ľahký obed.
Tento šalát sa podáva pri izbovej teplote, čerstvý, hned po pripravení, bez odležania v chladdničke
- Kypriaki Horiatiky je chrumkavý,osviežujúci, veľmi chutný, zdravý šalát z čerstvej zeleniny, plný vitaminov, jemne osolený, doplnený Feta syrom, olivami, s citronovou šťavou, olivovým olejom a posypaný oregánom. Má veľa variácií, niekde pridávajú aj zeleninovú papriku a opražené krutonky chleba.
Je veľmi rozšírený na Cypre, známy a obľúbený aj v Grécku, avšak tam neobsahuje bielu hlávkovú kapustu.