Kypriaki Horiatiki - pestrý zeleninový šalát z Cypru (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Horiatiki je pestrý zeleninový šalát z Cypru, ktorý sa líši od gréckeho Horiatiki tým, že obsahuje aj hlávkovú kapustu. Podáva sa v reštauráciách i domácnostiach ako samostatné jedlo s pečivom napr. ako ľahký obed či večera alebo ako príloha ku grilovaným jedlám. Je veľmi obľúbený, je zložený z bielej hlávkovej kapusty, hlávkového šalátu, cibule, uhorky, paradajok, olív, feta syru, oregána, citronovej šťavy, niekde aj s paprikou. Má veľa variant.

4
porcie
15 minút
príprava

Postup

  1. Bielu hlávkovú kapustu som pokrájala na jemné prúžky.
  2. Nezohnala som červenú cibuľu, použila som bielu, pokrájala som ju na krúžky a rozobrala na jednotlivé prstienky. Ak máte možnosť, použite červenú cibuľu, má jemnejšiu chuť.
  3. Pridala som šalátovú uhorku pokrájanú na plátky, niekde ju lúpu.
  4. Pridala som jarné cibuľky aj s vňaťou, pokrájané na kolieska.
  5. Paradajky som pokrájala na plátky, môžu byť aj tenké mesiačiky.
  6. Umyté a odkvapkané listy hlávkového šalátu som natrhala na veľkosť sústa, asi 2 - 3 cm kúsky.
  7. Pridala som olivový olej a citrónovú šťavu v pomere 3:1, všetko som spolu premiešala, jemne osolila, ešte príde Feta syr, ktorý je dosť slaný.
  8. Na tanieri som pridala Feta syr pokrájaný na kocky a vykôstkované olivy (najlepšie kalamata), posypala som oreganom. Podávala som s čerstvo upečeným celozrnným pečivom ako ľahký obed. Tento šalát sa podáva pri izbovej teplote, čerstvý, hned po pripravení, bez odležania v chladdničke
  9. Kypriaki Horiatiky je chrumkavý,osviežujúci, veľmi chutný, zdravý šalát z čerstvej zeleniny, plný vitaminov, jemne osolený, doplnený Feta syrom, olivami, s citronovou šťavou, olivovým olejom a posypaný oregánom. Má veľa variácií, niekde pridávajú aj zeleninovú papriku a opražené krutonky chleba. Je veľmi rozšírený na Cypre, známy a obľúbený aj v Grécku, avšak tam neobsahuje bielu hlávkovú kapustu.