Kyjevské kotlety fotorecept

elenas - fotkaElenas, 14. septembra 2018 16:47
Ďalšie recepty »

Kyjevské kotlety (fotorecept)Foto: elenas

Je to veľmi staré a populárne jedlo v Rusku a pochádza ešte z čias Alžbety I (18. storočie), ktorá často posielala kuchárov študovať do Francúzska. Jedlo sa vtedy volalo сôtelettes de volaille, v podstate, sú to plnené kuracie prsia. Názov „kyjevské kotlety“ dostalo v 50. rokoch 20. stor., kedy boli uvarené v jednej kyjevskej reštaurácii. Hlavným rozdielom od сôtelettes de volaille je, že sa plnia maslom a musia mať kosť. Tak som sa snažila ich pripraviť. Chuťovo sú úžasné - veľmi jemné a šťavnaté.

2
porcie
90 min
príprava
20 min
tepelná úprava

Suroviny

2 ks (z 1 kuraťa)
100 g čerstvé
1 PL
1 PL čerstvý
1 ČL
2-3 strúčky
1-2 ks
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Aby sme uvarili pravé kyjevské kotlety, potrebujeme celé kura, aby sa dala vyrezať ramenná kosť. Pripravíme aj ostatné suroviny.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv urobíme plnku. Petržlenovú vňať a estragón drobno nasekáme, pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a čierne mleté korenie, premiešame a pridáme zmäknuté maslo. Všetko dobre premiešame, vyložíme na potravinovú fóliu a zabalíme do valčeka. Takto pripravenú plnku dáme do mrazničky na cca 5 minút.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuracie prsia opatrne oddelíme od hrudnej kosti a ponecháme len ramennú kosť z krídla. Z pŕs odrežeme malé filé.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso vyklepeme cez potravinovú fóliu - obe časti pŕs (malé filé a veľké). Osolíme, okoreníme zo všetkých strán. Do stredu dáme stuhnutú plnku, prikryjeme malým filé a zrolujeme ako roládu.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pevne zabalíme do potravinovej fólie a dáme do mrazničky cca na 15-20 minút, aby trochu stuhli.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kotlety obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka), potom ešte raz vo vajci a strúhanke a vyprážame na rozohriatom oleji zo všetkých strán.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uložíme na pekáč a pečieme v rozohriatej rúre pri 180-190 °C ešte 15-20 minút.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kotlety podávame horúce, ako prílohu odporúčam dusenú zeleninu. Kosť môžete zabaliť do servítky.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V reštaurácii je zvykom kotletu pred zákazníkom rozrezať, aby teplé maslo neprsklo na zákazníka. Maslová plnka sa v kotlete roztopí a väčšinou sa vstrebe do mäsa, mäso je potom veľmi jemné a šťavnaté, zvyšok bylinkového masla, ktorý vytečie z kotlety slúži ako omáčka. Dobrú chuť!

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist