Kysnutý koláč

Kváskový štedrák z kvásku lievito madre (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Štedrák sa u nás nikdy na Vianoce nepiekol. Párkrát sme dostali na ochutnávku, chutil, ale zase nič. Minulý rok pred sviatkami som našla na stránke Muž v zástere recept na štedrák z LM kvásku. Tie fotky ma dostali, povedala som si, že už nadišiel čas vyskúšať tento vianočný koláč. A veru neľutujem, štedrák bol fantastický, na Silvestra som piekla zas. Preto ho sem pre vás na inšpiráciu vkladám.

70 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. K tomuto receptu je potrebný tzv. lievito madre (LM) kvások, je to tuhý pšeničný kvások vhodný na sladké pečenie, ale aj na chleba. Ja som ho dostala od kolegyne. Kvások nakŕmime múkou a vodou v pomere 2 : 1, necháme kvasiť, hotový by mal mať tzv. čiapočku.
  2. Hotový kvások spolu s mliekom a cukrom vyšľaháme do hladka, pridáme múku (dala som 100 g špaldovej celozrnnej, ostatnú polohrubú), soľ a vymiesime husté cesto. Pridáme maslo a miesime, kým nevznikne nelepivé husté cesto. Necháme kysnúť 8-10 hodín v chlade, ja som dala do špajze na noc. Samozrejme, misu zabalíme do igelitovej tašky, aby cesto neobschlo.
  3. Vykysnuté cesto.
  4. Rozdelíme ho na 5 častí, cesto som odvážila, aby boli rovnaké. Vytvarujeme a vymiesime bochníky, ktoré necháme ešte 15 minút odležať.
  5. Najdlhšie trvá mletie maku, orechov a príprava plniek. Ja som si ich pripravila večer, aby som sa už na druhý deň nezdržovala. Maková plnka - všetko okrem vajca 5 minút povaríme, odstavíme a do horúcej zmesi vmiešame vajce. Necháme vychladnúť.
  6. Orechová plnka - všetko uvaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
  7. Tvarohová plnka - všetko zmiešame. Tvaroh môže byť hrudkový, ale prvýkrát som nemala, dala som jemný a v pohode. Treba pridať mlieko podľa potreby, hlavne pri hrudkovom tvarohu.
  8. Formu som použila 23x35 cm, bála som sa, že sa mi to do okrúhlej formy nezmestí. Jeden bochník vyvaľkáme na veľkosť pekáča, formu potrieme maslom a na dno dáme cesto. S cestom sa výborne pracuje, netrhá sa.
  9. Natrieme makovú plnku, opäť rozvaľkané cesto, slivkový lekvár (cca 300 g), vrstva nemusí byť hrubá, lebo sa bude pri krájaní šmýkať. Mala som svoj domáci, zmiešala som redší s hustým. Opäť cesto, orechová plnka, cesto. Necháme kysnúť cca 1 hodinu. Nakoniec nalejeme poslednú tvarohovú plnku.
  10. Posledný bochník vyvaľkáme, narežeme buď pásiky, alebo vykrojíme tvary, aké sa nám páčia, poukladáme na plnku. Keď som ho piekla na Silvestra, dala som na ozdobu aj hrozienka. Potrieme bielkom a necháme hodinu kysnúť.
  11. Pečieme na 170 stupňov celzia cca 70 minút, ku koncu, keď je zhnednutý, vrch zakryjeme alobalom. Necháme vychladnúť. Piekla som ho navečer pred Štedrým dňom, takže bol dokonale stuhnutý. Je to prácny koláč, ale výsledný efekt stojí za to.
  12. A dnes, 30.12. som ho robila na Silvestra, potom ho budem piecť až o rok. Šťastný Nový rok vám všetkým zo ♥️ prajem.