Kváskový chlieb
Kváskový špaldový chlieb s rozkvasom (fotorecept)
Autor receptu: violeta
Výborný, ľahučký chlieb, inšpirovala som sa receptom od Mykola
Nevrev.
Postup
- 9:00-rozkvas:
Kvások, vodu a múku zmiešam. V uzatvorenej nádobe nechám kvasiť 4-5 hodín.
Tu sú múky, ktoré používam:
- 13:00-fermentolýza:
Zmiešam rozkvas, pivo, vodu a múku na rýchlostnom stupni 1, len toľko, aby nebola suchá múka. Nechám 30 minút postáť.
- 13:30
Primiešam soľ, trstinovú melasu a olivový olej. Premiesim na rýchlostnom stupni 2, pokiaľ nevznikne pekné kompaktné cesto, nie dlho. Špalda sa nemá dlho miesiť!
Nechám kysnúť 3 hodiny, počas ktorých 1-2x cesto preložím.
Ak je v miestnosti chladno, nechám kysnúť vo vypnutej rúre.
- 16:30
Stočím do ošatky, poprášim múkou a prekryjem. Nechám kysnúť pri izbovej teplote 1 hodinu, alebo znova v rúre. Potom uložím na noc do chladničky (6 °C).
Alebo sa môže nechať kysnúť 2,5-3 hodiny pri izbovej teplote a hneď piecť.
- Pečiem v liatinovom hrnci na funkcii teplovzduch.
20 minút pri 250 °C prikrytý a 20 minút odokrytý pri 200 °C.
Pred pečením narežem a postriekam vodou.
Po upečení nechám poriadne vychladnúť na mriežke.
- Je to výborný chlieb, ľahučký, nadýchaný, kôrka chrumkavá ?