Kváskový chlieb

Kváskový špaldový chlieb s rozkvasom (fotorecept)

Autor receptu: violeta

Výborný, ľahučký chlieb, inšpirovala som sa receptom od Mykola Nevrev.

40 minút
na 250-200 °C

Postup

  1. 9:00-rozkvas: Kvások, vodu a múku zmiešam. V uzatvorenej nádobe nechám kvasiť 4-5 hodín. Tu sú múky, ktoré používam:
  2. 13:00-fermentolýza: Zmiešam rozkvas, pivo, vodu a múku na rýchlostnom stupni 1, len toľko, aby nebola suchá múka. Nechám 30 minút postáť.
  3. 13:30 Primiešam soľ, trstinovú melasu a olivový olej. Premiesim na rýchlostnom stupni 2, pokiaľ nevznikne pekné kompaktné cesto, nie dlho. Špalda sa nemá dlho miesiť! Nechám kysnúť 3 hodiny, počas ktorých 1-2x cesto preložím. Ak je v miestnosti chladno, nechám kysnúť vo vypnutej rúre.
  4. 16:30 Stočím do ošatky, poprášim múkou a prekryjem. Nechám kysnúť pri izbovej teplote 1 hodinu, alebo znova v rúre. Potom uložím na noc do chladničky (6 °C). Alebo sa môže nechať kysnúť 2,5-3 hodiny pri izbovej teplote a hneď piecť.
  5. Pečiem v liatinovom hrnci na funkcii teplovzduch. 20 minút pri 250 °C prikrytý a 20 minút odokrytý pri 200 °C. Pred pečením narežem a postriekam vodou. Po upečení nechám poriadne vychladnúť na mriežke.
  6. Je to výborný chlieb, ľahučký, nadýchaný, kôrka chrumkavá ?