Ražný chlieb
Ražný chlieb

Kváskový ražný chlebík

csicsi - bez fotkycsicsi, 6. októbra 2022
Kváskový ražný chlebík
Foto: csicsi
960 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Štartér:
150 g
200 g vlažná
1 PL
Ďalej pridáme:
300 g
210-230 g vlažná
2 ČL
2 ČL
Na vymastenie formy:
 (alebo masť)
Na posypanie cesta:
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si spravíme štartér, na ktorý budeme potrebovať: materský kvások, vlažnú vodu a múku. Tieto premiešame spolu v miske lyžicou, prekryjeme nepriedušným materiálom a necháme na linke kvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu. Keď prejdeme po povrchu jemne lyžicou, vidíme nádhernú pavučinu.

  2. 2

    Do správne vykvaseného štartéru pridáme 300 g múky a 210 g - 230 g vlažnej vody. A s metličkou dobre premiešame. Ja som pridala na koniec soľ a rascu a ešte raz som to premiešala. Následne prekryjeme misu s cestom nepriedušným materiálom a necháme na linke oddychovať 1,5 hodiny.

  3. 3

    Nádobu na biskupský chlieb vymastíme maslom alebo masťou. Olej nefunguje, častokrát sa cesto potom na misu prilepí.

  4. 4

    Cesto pomocou lyžice premiestnime do pripravenej nádoby, povrch uhladíme lyžicou a posypeme 1 – 2 polievkovými lyžicami ražnej celozrnnej múky tak, aby bolo cesto múkou úplne zakryté. Netreba ho prekrývať nepriedušným materiálom. Necháme finálne vykvasiť, trvá to cca 1,5 hodiny.

  5. 5

    Keď vidíme, že sa cesto dvíha do výšky a múka na povrchu cesta praská, ako cesto rastie, rozohrejeme rúru na 250 °C horný – dolný ohrev. Na dno rúry od začiatku nahrievania uložíme plechový hrnček.

  6. 6

    Keď je rúra rozohriata, nádobu s vykvaseným cestom prenesieme v do rúry a do plechového hrnčeka nalejeme cca 2 dl teplej vody. Dvierka rúry rýchlo zatvoríme a teplotu hneď stiahneme na 220 °C. Pečieme takto 25 minút. Následne stiahneme teplotu na 200 °C a pečieme ešte 35 minút.

  7. 7

    Upečený chlieb je na celom povrchu pevný. Necháme ho úplne vychladnúť na mriežke, inak hrozí, že striedka bude vlhká a mazľavá (ale nevadí to, ak by sa to stalo, aj tak bude jedlý). Prvé nakrojenie by malo byť po 12 hodinách od upečenia.

Diskusia k receptu

mirop
ja formu vymazavam vzdy olejom a este nikdy som nemam problem s prilepenim chleba k forme




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia