Kváskový chlieb

Kváskový pšenično-ražný chlieb s Tang Zhong (fotorecept)

Autor receptu: beatacsontosova

Na Silvestra som mala debatu so švagrinou o kvásku, tak ma zase nalanárila a motivovala, aby som po hádam pol roku prebudila moju Tonku. Keďže som nejako prepadla kašičke Tang Zhong, tak som chcela vyskúšať, čo to spraví v kombinácii s kváskom. Výsledok? Chlebík je utešený (teda vlastne bol), na tretí deň bol stále mäkký, dlhšie už naše nájazdy bohužiaľ nevydržal.

10 minút
príprava
55 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade by som vám chcela predstaviť moju Tonku. Ako správne hádate, je to môj ražný kvások, je so mnou už tretím rokom, prvý chlebík vypiekol na Antóniu, tak dostal po nej meno. Toho roku som Tonku trošku naklonovala a mám z nej aj pšeničný kvások. Ten som nazvala Bohuš, aj keď prvé pečivko (rožky) vypiekol na Bohuslavu... ale však mať doma 3 ženy by môj polovičiak asi neprežil, tak dostal mužské meno. Takto sme fifty-fifty. Po hádam pol roku, čo som Tonku zanedbávala a nechala ju spať zimným spánkom na poličke v chladničke, som sa ju snažila prebrať k životu...teda poviem vám, moc sa jej nechcelo, dlhšie som ju musela ukecávať a líškať sa jej, trucovala... nakoniec neodolala a po viacerých prikŕmeniach pôvodných cca 3 lyžíc kvásku sa krásne rozrástla a rozbublinkovala. Veď posúďte sami...
  2. Kúsok som z nej odliala do fľaštičky a uložila naspäť do chladničky na ďalšie použitie, zvyšok cca 250 g som nechala na chlebík. Z hladkej múky a 150 ml vody som uvarila kašu (pozor nesmie vrieť), nechala som ju na balkóne vychladnúť, toto išlo svižko, v Bratislave sme mali chladno a aj nejaký ten sniežik poletoval :-). Do misky som medzitým preosiala múku T650, pridala k nej soľ a cukor, zľahka premiešala. Potom nasledoval kvások, Tang Zhong a zvyšok /cca 200 ml/ vlažnej vody. Ja robievam trošku redšie cesto, treba počítať s tým, že ho budeme piecť v jenskej mise, ktorá mu nastaví "mantinely". Takto vypracované cesto som odložila do chladničky, keďže nebola šanca, že by som ho ešte večer ďalej spracúvala - Agatha Christie a poviedky o Poirotovi čakali :-)
  3. Druhý deň ráno som cesto vybrala z chladničky a nechala voľne kysnúť ďalej približne nejaké 4 hodiny v mikrovlnke, až takto pekne dorástlo, tie bubliny ma vždy fascinujú...
  4. Potom som už iba zľahka premiesila, vystlala jenskú misu papierom na pečenie, šupla cesto do nej, prikryla vrchnákom a zapla som rúru. Kým sa rúra vyhriala, chlebík ešte trošku podrástol, piekla som ho približne 45 minút na 200 stupňoch, keď už mal takú svetlohnedú farbu tak som ho vybrala z misy, trošku som postriekala vodou a dala naspäť do rúry, že by chytil ešte kôrku, na približne 10 minút, už mu veľa netreba. Kontrolou kvality - dutý zvuk po zaklopaní na spodok chlebíka - prešiel na výbornú, tak bol čas nechať ho vychladnúť. Márnosť, toto vždy trvá tak straaaašne dlho a nos nás šteklí ostosedem... Konečne vychladol, tak sme si rovno dali ochutnávku - s oškvarkovou nátierkou, reďkovkami a fajným čajom sme si naozaj pochutnali ...
  5. Keďže som medzitým robila ešte aj rožky (polovičiak im úplne prepadol), tak mi trošku dlhšie vydržal, na tretí deň bol stále ešte fajnový mäkký, vďaka ražnému kvásku je trošku tmavší. Kto chce tenšiu kôrku tak nevlhčiť, ja milujem veeeľa kôrky a ideálne riadne popukanej, nech je čo olupovať ...
  6. Keďže pri kváskovaní treba hodne myslieť dopredu, už som nechala Tonku pracovať a tentokrát pokračovala s opačným pomerom (viac ražnej múky ako pšeničnej), tiež mi vyšiel krásny chlebík, menšie očká keďže cesto bolo schválne tuhšie (ach tie moje pokusy), bude zajtra na raňajky :-) Kváskovaniu a chlebíkom zdar!