Kváskový pšenično-ražný celozrnný chlieb (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Tento chlieb máme doma najradšej, keďže je vyrobený z celozrnných múk, je teda oveľa zdravší. Príprava však trvá dlhšie, preto je náročný na čas. Ale kto si raz sám upečie svoj vlastný kváskový chlebík a zistí aký je chuťovo úžasný, už iný chlieb nechce. Mali by sme obetovať trocha času pre svoje zdravie. Človeku by nemalo byť ľahostajné čo konzumuje, pije a dýcha. A toto je môj recept :)

Postup

  1. Na upečenie tohto chleba je potrebný ražný kvások. Buď si založíme vlastný, alebo nám ho niekto podaruje. Kvások uskladňujeme v chladničke. Ak sa odhodláme na pečenie tohto chlebíka, naplánujme si to na deň, keď sme celý deň doma. Najlepšie sa na to hodí napríklad sobota. V piatok večer si prikŕmime kvások. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g ražnej chlebovej hladkej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky, alebo použijeme jednorázovú kúpaciu čiapku, ako som použila ja. Necháme do rána vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno skontrolujeme kvások. Ak kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Robíme presne podľa receptu. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať pol hodiny pri izbovej teplote. Po pol hodine pridáme soľ a opäť premiesime. Zakryjeme igelitom a necháme dve hodiny odpočívať pri izbovej teplote.
  3. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku. Dosku už veľmi nemúčime. Rukou ho trochu premiesime, ale už nezapracúvame do neho veľa múky, iba toľko múky, aby sa nám na ruky nelepilo cesto.
  4. Pripravíme si formu, ktorú vymastíme olejom. Rukami cesto natiahneme na obdĺžnik široký ako je dlhá forma. Nie veľmi na tenko. Potom cesto stočíme ako roládu a vložíme do formy.
  5. Formu s cestom zabalíme do igelitu a necháme kysnúť.
  6. Čim starší kvások, tým rýchlejšie kysne. Mladý kvások kysne aj 10 - 12 hodín.
  7. Keď vidíme, že cesto zväčšilo svoj objem a začína sa ním plniť forma, predhrejeme si rúru na 230 °C. Vrch chlebíka postriekame studenou vodou z rozprašovača a dáme do rúry. Pečieme 10 minút. Potom teplotu rúry stiahneme na 190 - 200 °C. Pečieme ešte 50 minút. Upečený vyberieme na mriežku a rukou poklepeme. Ak nám znie duto, je upečený. Necháme vychladnúť.
  8. A tu je v reze .