Kváskový chlieb

Kváskový pivný chlieb (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Nie je nad čerstvý domáci chlieb. A ak je kváskový, je oveľa zdravší ako z droždia. Pečiem s kváskom už vyše roka, skúšam rôzne recepty z knihy o kváskovaní ktorú som si kúpila. Tento pivný chlieb je u nás topka. Teraz som piekla so svetlým pivom, no s tmavým je oveľa chutnejší.

40 minút
na 230 - 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer som si spravila rozkvas. Materský kvások som si vybrala asi dve hodiny pred samotným spracovaním rozkvasu, aby sa zohrial na izbovú teplotu. Navážila som si múku do misky. Vodu do pohára a k vode som pridala materský kvások. Dobre som premiešala habarkou a priliala do múky. Spracovala som cestíčko, vložila do sáčku a nechala celú noc pracovať.
  2. Ráno som mala rozkvas pekne vykysnutý.
  3. Do misy som si dala všetky sypké suroviny: múky na chlieb používam špaldovú hladkú a chlebovú pšeničnú pol na pol. Soľ, rascu a za lyžicu slnečnicových semienok. Všetko som dobre zamiešala.
  4. Do misky s rozkvasom som naliala odvážené pivo. Môže byť svetlé ale aj tmavé. S tmavým pivom je chlieb oveľa lepší, aspoň nám chutí viac. Dobre som rozhabarkovala, vliala k múke a vypracovala som hladké nelepivé cesto. Nechala som ho 3,5 hodiny kysnúť. Potom som ho znova trocha prepracovala poprekladaním. Urobila som dve šišky, povaľkala v zemiakovom škrobe a dala do ošatiek. Ošatky mám o veľkosti 35 x 10 cm. Ošatky som položila na tácku, vložila som do igelitovej tašky a šupla do mikrovlnky, ktorú používam na odpočívanie cesta. Samozrejme nezapínam. Nechala som 2 hodiny kysnúť.
  5. Po dvoch hodinách som si dala rozohriať rúru na 230 °C. Naspodok rúry som si dala malý hlbší plech na vodu, do stredu rúry plech na pečenie chleba. Keď sa rúra nahriala, dala som si uvariť asi dva deci vody. Vybrala som si horúci plech z rúry, položila naň papier na pečenie a opatrne som z ošatky preklopila oba bochníky. Nakrojila som ich na povrchu s ostrým nožom. Všetko treba robiť rýchlo, aby chlieb nespľasol. Plech som vložila do rúry, do malého plechu naliala vriacu vodu a rúru som zavrela. Nechala som piecť 15 minút. Po tomto čase som vybrala plech s vodou z rúry, znížila som teplotu na 185 °C a dopiekla chlieb ešte 25 minút. Upečený musí znieť duto zo spodnej strany. Chleby po dopečení nechám na plechu a zakryjem utierkou. Nechám vychladnúť. Potom zabalím do utierky a odložím do potravinového ľanového vaku.
  6. Moje raňajky. Chleby z ošatky sú úzke, len o niečo širšie ako bageta z obchodu.