Kváskový bezlepkový chlieb
Kváskový chlieb z Mix B a Mix Dunkel (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
ďalší chlebík som vyskúšala robiť kváskový ale z inej múky a psýlia a je vyborný tak
pridávam recept ...
20 porcií |
90 minút príprava |
50 minút na 250/200 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások a potrebné suroviny na pečenie.
- Do misky dáme 200 g Mix B a 400 ml vlažnej vody a 3 PL kvásku. Dobre premiešame a necháme 12 hodín na teplom mieste zakryté igelitovou čiapkou (robíme najlepšie večer). Do 200 ml vody namočíme 1 PL psyllia.
- Na druhý deň si do rozkvasu pridáme 150 g mix B a 100 g mix dunkel, napučané psyllium, koreniny a olej a mixérom vypracujeme cesto asi 5 minút. Znova zakryjeme na 2 hodiny a potom dáme cesto na pomúčenú dosku a opatrne vytvarujeme do tvaru ošatky a cesto tam prenesieme a znova dáme do igelitového sáčku na 1,5 hodiny.
- Nakysnuté cesto vyklopíme z ošatky na papier, na ktorom budeme piecť a žiletkou urobíme ryhy a postriekame vodou. Rúru dáme dobre vyhriať aj s plechom kde budeme piecť na 250 °C a do spodu rúry jeden plech na vodu.
- Chlebík prenesieme pomocou dosky s papierom na horúci plech a rýchlo nalejeme do spodného plechu asi 3 dl vody a dáme piecť na 10 minút. Potom teplotu znížime na 200 °C a vyberieme plech s vodou. Dopekáme asi 40 minút.
- Krásne upečený ešte raz postriekame vodou a dáme na 4 hodiny vychladnúť na mriežku a zabalíme do utierky.
- Po vychladnutí nakrájame a keď nám chlebík zostane dáme do mrazáka a pred konzumovaním vytiahneme asi 2 hodiny a máme ako čerstvo upečený. Dobrú chuť.