Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Tento chlebík som už raz piekla, a všetkým veľmi chutil. Tak ho pečiem zas, ale tentokrát ho ukážem už aj vám :-) Oproti tým čo pečiem bežne je ešte mäkší, pre nás fantastický :)

50 minút
na 250-200 °C

Postup

  1. Večer pred pečením si z ražného kvásku, celozrnnej ražnej múky a vlažnej vody pripravíme rozkvas. Necháme ho zakrytý sáčkom do rána na linke. Ráno toho máme plnú fľašu :-)
  2. 250 g kvásku si dáme do misy a zbytok odložíme do chladničky. Pridáme múku.
  3. Ďalej k tomu dáme rascu, kefír, premiešame varechou a necháme postáť 30 min nech prebehne autolýza.
  4. Medzitým si osmažíme cibuľku na masti a pridáme k tomu aj mleté škvarky a necháme vychladnúť.
  5. Po tých 30 min pridáme do cesta smaženú cibuľku, tekvicové pyré, soľ a dôkladne v mise premiešame. Vznikne také lepivejšie cesto. Pracovnú dosku si pomúčime cca 2 PL hladkej múky, pomocou stierky cesto vyklopíme na dosku a postupne zapracujeme doň múku. Cesto skladáme ako obálku, múka sa postupne zapracováva a vznikne nám pekný bochník. Pozor cesto nesmie byť veľmi tuhé. Misu si vytrieme olejom a bochník uložíme do misy a zabalíme do mikroténovej tašky.
  6. Po 30 min kysnutia cesto poprekladáme, opäť ako keby sme skladali obálku. Ruky si trochu potrieme olejom, aby sa nám nelepilo. Zopakujeme to aj po ďalších 30 min a necháme kysnúť ešte 1 hod. Čiže spolu sú to 2 hod.
  7. Po tých 2 hod si pracovnú dosku potrieme olejom a cesto z misy pomocou stierky dáme na dosku. Cesto roztiahneme na obdĺžnik a preložíme ako na štrúdľu. To zopakujeme 2 krát. Ak by cesto trochu lepilo, ruky si potrieme olejom.
  8. Ošatku si pomúčime, cesto pekne stočíme a šup s ním do ošatky. Opäť dáme do mikroténovej tašky a necháme kysnúť cca 2 hod. Tak to bolo v mojom prípade, ale treba sa riadiť palcovým testom. Záleží od teploty v miestnosti a aj od kvásku :-)
  9. Rúru si rozpálime na 250 °C, aspoň 30 min pred pečením, hneď na začiatku vložíme do nej plech na rošt a aj na spodok rúry. Ja mám pizza kameň, tak som použila ten. Je lepší ako plech. Na rozpálený kameň (či plech) opatrne vyklopíme cesto z ošatky, narežeme aby nepopraskal ( hoc občas praskne aj tak, ale to je najchutnejšie:-) a dáme do rúry. Na spodný plech nalejeme 200 ml horúcej vody, hneď rúru zavrieme a pečieme na 250 °C 15 min. Potom spodný plech treba vybrať, teplotu znížiť na 200 °C a pečieme ešte cca 35 min. Každý nech sa riadi svojou rúrou.
  10. Chlebík po upečení má znieť na poklop duto. Necháme ho vychladnúť na mriežke a môžeme si vychutnávať fantastickú chuť. Striedka je ako páperie a kôrka chrumkavá. Odkedy som tomu prepadla, rodinka už iný ako kváskový chlebík nechce. Siisa a Havino to je vďaka vám :-) Je to super