Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Tento chlebík som už raz piekla, a všetkým veľmi chutil.
Tak ho
pečiem zas, ale tentokrát ho ukážem už aj vám :-) Oproti
tým čo pečiem bežne je ešte mäkší, pre nás fantastický
:)
Postup
- Večer pred pečením si z ražného kvásku, celozrnnej ražnej múky a vlažnej vody pripravíme rozkvas. Necháme ho zakrytý sáčkom do rána na linke. Ráno toho máme plnú fľašu :-)
- 250 g kvásku si dáme do misy a zbytok odložíme do chladničky. Pridáme múku.
- Ďalej k tomu dáme rascu, kefír, premiešame varechou a necháme postáť 30 min nech prebehne autolýza.
- Medzitým si osmažíme cibuľku na masti a pridáme k tomu aj mleté škvarky a necháme vychladnúť.
- Po tých 30 min pridáme do cesta smaženú cibuľku, tekvicové pyré, soľ a dôkladne v mise premiešame. Vznikne také lepivejšie cesto. Pracovnú dosku si pomúčime cca 2 PL hladkej múky, pomocou stierky cesto vyklopíme na dosku a postupne zapracujeme doň múku. Cesto skladáme ako obálku, múka sa postupne zapracováva a vznikne nám pekný bochník. Pozor cesto nesmie byť veľmi tuhé. Misu si vytrieme olejom a bochník uložíme do misy a zabalíme do mikroténovej tašky.
- Po 30 min kysnutia cesto poprekladáme, opäť ako keby sme skladali obálku. Ruky si trochu potrieme olejom, aby sa nám nelepilo. Zopakujeme to aj po ďalších 30 min a necháme kysnúť ešte 1 hod. Čiže spolu sú to 2 hod.
- Po tých 2 hod si pracovnú dosku potrieme olejom a cesto z misy pomocou stierky dáme na dosku. Cesto roztiahneme na obdĺžnik a preložíme ako na štrúdľu. To zopakujeme 2 krát. Ak by cesto trochu lepilo, ruky si potrieme olejom.
- Ošatku si pomúčime, cesto pekne stočíme a šup s ním do ošatky. Opäť dáme do mikroténovej tašky a necháme kysnúť cca 2 hod. Tak to bolo v mojom prípade, ale treba sa riadiť palcovým testom. Záleží od teploty v miestnosti a aj od kvásku :-)
- Rúru si rozpálime na 250 °C, aspoň 30 min pred pečením, hneď na začiatku vložíme do nej plech na rošt a aj na spodok rúry. Ja mám pizza kameň, tak som použila ten. Je lepší ako plech. Na rozpálený kameň (či plech) opatrne vyklopíme cesto z ošatky, narežeme aby nepopraskal ( hoc občas praskne aj tak, ale to je najchutnejšie:-) a dáme do rúry. Na spodný plech nalejeme 200 ml horúcej vody, hneď rúru zavrieme a pečieme na 250 °C 15 min. Potom spodný plech treba vybrať, teplotu znížiť na 200 °C a pečieme ešte cca 35 min. Každý nech sa riadi svojou rúrou.
- Chlebík po upečení má znieť na poklop duto. Necháme ho vychladnúť na mriežke a môžeme si vychutnávať fantastickú chuť. Striedka je ako páperie a kôrka chrumkavá. Odkedy som tomu prepadla, rodinka už iný ako kváskový chlebík nechce. Siisa a Havino to je vďaka vám :-) Je to super