Kváskový chlieb s 24 hodinovým odkladom (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Keďže sa Vám chlieb spolu s bôčikom pozdával, tak naň pridávam recept. Upozorňujem, že kváskové pečenie spôsobuje závislosť :)

50 minút
na 250-190 °C

Postup

  1. Večer okolo 22 hodine spravíme rozkvas zmiešaním kvásku, vody a múky. Malo by to byť trochu hustejšie ako palacinkové cesto. Dobre premiešame, aby neostala suchá múka. Stačí na to 7 dcl pohár, ktorý zakryjeme fóliou a necháme do rána na pokoji. Ráno, to znamená asi po 8 hodinách od založenia kvásku, toho bude skoro za pohár. Foto nie je :)
  2. Múky si môžete nakombinovať podľa chuti, alebo dostupnosti. Do misky dám vybrané múky a prilejeme vykysnutý rozkvas a asi 2 dcl vody. Premiešame vareškou, alebo taký šťastnejší v kuchynskom robote. Nie veľmi, len nech sa spojí múka. Ak to ide ťažko prilejte vodu, ale opatrne, neprežeňte to, každá múka má inú savosť. Mne úplne stačilo 250 g (ml)
  3. Takto zmiešané cesto prikryjeme fóliou a zatiaľ sa osprchujeme a spravíme si kávu :) Približne po 30 minútach v ceste už prebehla autolýza a môžeme pridať soľ, rascu a koreniny, prípadne nejaké zaparené semienka, u nás dnes neboli. Znovu premiešame, zakryjeme znovu fóliou a dáme do chladničky. Dopijeme kávu a môžeme ísť do práce...
  4. Večer po príchode z práce cesto vyklopíme na jemne naolejovanú pracovnú dosku, roztiahneme do strán, zložíme ako obálku, trošku poupravujeme a pouťahujeme do tvaru aký chceme mať chlieb, alebo akú máme ošatku. Ja nemám, kysne v prútenom košíku do ktorého vložím utierku vysypanú celozrnnou múkou a na dobrú noc uložím takto upravené cesto do chladničky. Opäť dobre zabaliť do fólii, aby cesto neobschlo. Dáme si pohár vína a ideme spať aj s budúcim chlebom :)
  5. A máme tu ďalšie ráno. Cesto odpočívalo ďalších 8 hodín. S potešením pozrieme do košíka a je plný bublinového cesta. Rozpálime rúru na 250 stupňov. Na spodok rúry vložíme plech do ktorého budeme lievať vrelú vodu a plech na ktorom budeme piecť chlieb. Zatiaľ sa chlieb s chladničky aklimatizuje. Cesto opatrne preklopte na papier na pečenie, dajte to na nejakú lopatku, na ktorej to prenesiete a zošuchnete na horúci plech. Narábajte s ním opatrne, hlavne s cestom nebuchnite. Necháte zovrieť asi 2 dcl vody a hneď ako zosuniete chlieb do rúry, vodu nalejete na spodný plech a rúru rýchlo zavrite.
  6. Na tejto teplote spolu s vodou (záparou ) pečiete asi 12 - 15 minút. Potom plech s vodou vyberiete, rúru trochu odvetráte, teplotu znížite na 190 stupňov a pečiete asi 35 - 40 minút. Toto je orientačný čas, rúru si poznáte. Chlieb je upečený vtedy, keď na poklopanie zo spodku znie duto. Môžete asi po 25 - 30 minútach presunúť v rúre nižšie, aby sa pekne prepiekol.
  7. Chlieb položte na mriežku, aby od spodku mohol prúdiť vzduch a nezaparil sa Vám, lebo zvädne tá fantastická kôrka. Nechať chladnúť aspoň 3 hodiny, to je utrpenie :) Ja som v kváskovom pečení úplný začiatočník, skúšam, raz sa zadarí, raz je to pohroma :) ale chuť chleba je neopakovateľná a vôňa domova je vôňa čerstvo upečeného chleba...Tak vitajte v klube závislých :)