Kváskový chlieb ražno-špaldový špeciál (fotorecept)

Autor receptu: welwet

Kváskový chlieb zo špaldovej pšenice patrí medzi najstaršie chleby našich dávnych predkov. Len vďaka tomu, že sa nám do dnes zachovala pôvodná nešľachtená pšenica (špalda). Ak sa dielo podarí, tak sa nám rozvonia chlebová história z ražného kvásku a špaldovej múky. Základy domáceho pečenia chleba som sa naučil od skúsenejších, tento recept je ale môj vlastný ...

20
porcií
900 minút
príprava
15/45 minút
na 250/150 °C

Postup

  1. Z chladničky vezmeme ražný kvások z predchádzajúceho pečenia, dáme do misy, pridáme 200g ražnej chlebovej múky, 2dcl teplej vody, premiešame drevenou vareškou.
  2. Po približne 8 hodinách nám kvások už aktívne pracuje, čo je jasné na prvý pohľad a je pripravený na zamiesenie cesta. Pred tým ale nezabudneme z kvásku odobrať 3-4 PL a odložiť do chladničky na budúce použitie.
  3. Do kvásku pridáme všetky ingrediencie tak, aby sme soľ a ocot dávali na koniec, aby nám tieto ingrediencie peprišli do priameho styku s kváskom, lebo veľa živých kvasiniek by sme zabili (nemajú radi ani soľ, ani ocot). Vypracujeme tuhšie cesto a prikryté obrúskom necháme na teplom mieste kysnúť.
  4. Po približne 8 hodinách by mohlo byť cesto vykysnuté, čo by nám malo prezrádzať jeho zväčšenie objemu min. na dvojnásobok. Cesto vyklopíme na suchý pomúčený plech a vytvarujeme bochník. Na vrchu vyrežieme ostrým nožom X, aby nám bochník nepraskal. Necháme ešte 15-20min. podkysnúť, potrieme horúcou vodou a môžeme posypať niektorými z požitých ingrediencií (rasca, klíčky, vločky)
  5. Na dno rúry vložíme nádobu s vodou (keramickú) a vyhrejeme na 250 °C. Vložíme pripravený bochník a pečieme pri tejto teplote 15-20min. Potom teplotu stiahneme na 150 °C, vyberieme nádobu s vodou a chlieb dopekáme ešte 45min. Vyberieme z rúry a výdatne potrieme horúcou vodou.
  6. Chlieb prikryjeme obrúskom a necháme vychladnúť. Tento chlieb je skutočne tmavý a to bez akéhokľvek prifarbovania. Je takpovediac hutnejší v porovnaní s bežným pšeničným alebo ražným chlebom a má špecifickú chuť. Nedá da porovnávať s bežným chlebom, ale na druhej strane je to chlieb - liek. Stačí si nájsť informácie o špaldovej múke alebo o ražnom kvásku, ktorých je na internete skutočne dosť a nie je potrebné to tu opakovať. Čo sa týka farby striedky, prikladám na porovnanie fotografiu s krajíčkami tohto chlebu a bežného pšenično-ražného, ktorý som piekol súčasne zo špaldovým.
  7. Ak sa dielo podarí, čo pri kváskovom chlebe nie je vždy samozrejmosť, tak máme na stole chlieb, ktorý len ťažko kúpime v obchode ... a môžeme si pochutnať.
  8. Na záver už len toľko, že uvádzané časy a teploty sú len orientačné. Treba trochu vlastných skúseností spojených s vlastnými (kuchynskými) podmienkami ... aspoň ja to tak robím a darí sa mi. A toto sú moje dnešné raňajky po včerajšom večernom pečení chleba :)