Kváskový chlieb

Kváskový chlieb, ktorý zvládne každý (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Nakoľko sa venujem kváskovaniu už zopár rokov a vyskúšal som už veľa receptov, prinášam jeden osvedčený, vhodný najmä pre začiatočníkov. Suroviny sú dostať bežne v obchode, ich pomer som upravil na množstvo, ktoré mi najviac vyhovovalo a postup sa mi osvedčil zo stránky bonvivani.sk kde je napísaný a znázornený veľmi podrobne.

360 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si treba rozmyslieť kedy chceme chlieb piecť a ako sme na tom časovo. Príprava kváskového chleba trvá totiž dlhšie ako bežný chlieb s droždím, najmä čo sa týka dĺžky kvasenia. Ja to robím vždy cez víkend. Najprv si pripravíme ražný kvások tak, že si asi 2 PL pôvodného kvásku, ktorý máme odložený niekde v pohári v chladničke dáme do misky, prikŕmime 50 g ražnej múky a zmiešame s 50 g vody na kašičku. Celú misku zabalím do potravinárskej fólie a odložím na noc do rúry alebo mikrovlnky, tam je totiž stála teplota.
  2. Ráno je kvások vykysnutý, má bubliny a penitú konzistenciu. Toto je základ každého pečenia z kvásku.
  3. Do väčšej misky si odvážime hladkú múku, ja používam polosvetlú T650, nemám rád ak je chlieb celkom biely. Pridáme vodu, vykusnutý kvások, rascu a otruby. Vymiesime hladké vláčne cesto. V mojom prípade to miesi kuchynský robot. Potom cesto vyberiem na pomúčenú pracovnú dosku a rukami ešte vymiesim do bochníka. Pravidlo číslo 1: Cesto NESOLÍME!
  4. Dno misky podsypeme trochou múky a vložíme bochník. Vrch tiež po poprášime malým množstvom múky, prikryjeme utierkou a dáme do rúry na 30 minút. Tento proces sa volá autolýza, preto sa tam nedáva soľ. Píše sa o ňom na vyššie menovanom webe. Po uplynutí tejto doby cesto vyberieme a na mierne pomúčenej doske roztiahneme do tvaru obdĺžnika...
  5. Až teraz ho posypeme soľou a rukami dobre premiesime. Teraz už cítime ako nám cesto pod rukami "puká". Po dôkladnom premiesení ho opäť roztiahneme a preložíme do batôžka - najprva zľava doprava...
  6. ...zvrchu dole...
  7. ...a naopak.
  8. Cesto vložíme naspäť do misky, prikryjeme a dáme odpočívať. Tento postup opakujeme každých 20 minút najbližšie 2 hodiny. Ošatku predtým jemne vytrieme Solamylom, aby sa cesto neskôr lepšie vyklopilo. Po 2 hodinách cesto opäť rukami premiesime, vytvarujeme bochník, vložíme do ošatky a prikryté utierkou dáme na 3 hodiny kysnúť do rúry alebo mikrovlnky.
  9. Po 3 hodinách nám cesto nakyslo a zväčšilo svoj objem. Vtedy si zapneme rúru na 250 °C, na spodok dáme menší plech naplnený vodou, a na spodnú priečku plech, na ktorom sa bude chlieb piecť. Plech, na ktorý potom vyklopíme chlieb musí byť dobre vyhriaty.
  10. Keď dosiahne teplota v rúre požadovanú teplotu 250 °C, plech vyberieme a vyklopíme naň chlieb z ošatky. Vrch narežeme do kríža, postriekame studenu vodou a vložíme do rozohriatej rúry. Tento proces musí byť čo najrychlejší, preto som ani nefotil. Jednak preto, aby nám chlieb nespľasol a potom, aby sme rúru príliš neochladili. Pri otvorení rúry sice teplota trocha klesne, ale ja počkám až mi kontrolka termostatu opäť zhasne a od tohoto okamžiku pečiem chlieb 15 minút. Potom teplotu znížim na 200 °C, otvorím rúru a chlieb opäť postriekam studenou vodou. Pečiem ďalších 45-50 minút podľa potreby. Po upečení chlieb vyberieme na mriežku, opäť postriekam vodou a prikryjem vlhkou utierkou až kým nevychladne.
  11. Potom si pochutíme na chutnom, mäkučkom chlebe s chrumkavou kôrkou, dobrý s domácou masťou alebo len tak s gulášom...
  12. Tu je oválna verzia...
  13. A tento som robil hneď na druhý deň...