Kváskový chlieb
Kváskovy chlieb bez rozkvasu pečený v obruči (fotorecept)
Autor receptu: kvaskovanie
Škandinávske krajiny sú krajiny, kde je veľa snehu. Aj tento recept pochádza z týchto krajín. Je jemný ako sneh. Je upečený z
troch surovín, múky, vody a soli (kvas je tiež múka a voda). Nič iné nám netreba. Použil som naň
pšeničný kvas, aby bol nadýchanejší. Môže sa však použiť aj ražný kvas.
Postup
- Tabuľka prepočtu surovín na jednotlivé veľkostí chlebov.
- Do kuchynského robota dáme 600 g hladkej múky špeciál, 400 g chlebovej múky T 650 a 700 ml vody. Zapneme miešanie, aby sa suroviny premiešali, netreba vymiesiť. Cesto necháme odpočívať 30 minút. Prebieha autolýza. Autolýza je reakcia, ktorá prebieha, keď necháme múku pôsobiť s vodou približne 20-30 minút. Enzýmy prítomné v múke začnú rozkladať škrob a bielkoviny na jednoduchšie a ľahko strávitelnejšie látky a podporovať štruktúru lepku. Ak sa využije autolýza, chlieb je kvalitnejší a nadýchanejší.
- Pridáme 2 polievkové lyžice pšeničného kvasu. Môže sa použiť aj ražný kvas. Cesto necháme miesiť a po skončení miesenia necháme cesto v mise na miesenie odpočívať 2 hodiny. Robíme to takto bez soli preto, aby kvas kysol sám s múkou v tejto fáze.
- Pridáme 3 čajové lyžičky soli a cesto znovu zamiesime. Pri tomto miesení sa z cesta uvoľní nadbytočný oxid uhličitý a cesto môže opäť kysnúť. Po skončení miesenia cesto dáme do obruče položenej na plechu a vyloženej papierom na pečenie. Cesto necháme kysnúť približne 10 hodín pri izbovej teplote. Cesto by malo približne zdvojnásobiť objem.
- Rúru zohrejeme na 250 stupňov a chleba v nej pečieme 20 až 25 minút (spodný aj vrchný ohrev). Potom chleba z rúry vytiahneme, stiahneme obruč aj papiere na pečenie.
- Chlieb na plechu opäť vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov spodný aj horný ohrev asi 30 minút pokiaľ je chlieb upečený. Či je chlieb upečený zistíme tak, že po buchnutí na spodok chleba znie duto.
- Chlieb položíme na mriežku a necháme minimálne 2 hodiny chladnúť. Ochladnutie chleba je tiež dôležité. Ak by sme chleba prikryli teplý, zostala by v ňom voda a chleba by mohol byť ťažký. Takisto sa chlieb nekrája teplý, mohol by sa "zabiť".
- V prípade ďalších otázok neváhajte ma kontaktovať.
bernat.mato@gmail.com