Kváskový chlieb

Kváskovy chlieb bez rozkvasu pečený v obruči (fotorecept)

Autor receptu: kvaskovanie

Škandinávske krajiny sú krajiny, kde je veľa snehu. Aj tento recept pochádza z týchto krajín. Je jemný ako sneh. Je upečený z troch surovín, múky, vody a soli (kvas je tiež múka a voda). Nič iné nám netreba. Použil som naň pšeničný kvas, aby bol nadýchanejší. Môže sa však použiť aj ražný kvas.

Postup

  1. Tabuľka prepočtu surovín na jednotlivé veľkostí chlebov.
  2. Do kuchynského robota dáme 600 g hladkej múky špeciál, 400 g chlebovej múky T 650 a 700 ml vody. Zapneme miešanie, aby sa suroviny premiešali, netreba vymiesiť. Cesto necháme odpočívať 30 minút. Prebieha autolýza. Autolýza je reakcia, ktorá prebieha, keď necháme múku pôsobiť s vodou približne 20-30 minút. Enzýmy prítomné v múke začnú rozkladať škrob a bielkoviny na jednoduchšie a ľahko strávitelnejšie látky a podporovať štruktúru lepku. Ak sa využije autolýza, chlieb je kvalitnejší a nadýchanejší.
  3. Pridáme 2 polievkové lyžice pšeničného kvasu. Môže sa použiť aj ražný kvas. Cesto necháme miesiť a po skončení miesenia necháme cesto v mise na miesenie odpočívať 2 hodiny. Robíme to takto bez soli preto, aby kvas kysol sám s múkou v tejto fáze.
  4. Pridáme 3 čajové lyžičky soli a cesto znovu zamiesime. Pri tomto miesení sa z cesta uvoľní nadbytočný oxid uhličitý a cesto môže opäť kysnúť. Po skončení miesenia cesto dáme do obruče položenej na plechu a vyloženej papierom na pečenie. Cesto necháme kysnúť približne 10 hodín pri izbovej teplote. Cesto by malo približne zdvojnásobiť objem.
  5. Rúru zohrejeme na 250 stupňov a chleba v nej pečieme 20 až 25 minút (spodný aj vrchný ohrev). Potom chleba z rúry vytiahneme, stiahneme obruč aj papiere na pečenie.
  6. Chlieb na plechu opäť vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov spodný aj horný ohrev asi 30 minút pokiaľ je chlieb upečený. Či je chlieb upečený zistíme tak, že po buchnutí na spodok chleba znie duto.
  7. Chlieb položíme na mriežku a necháme minimálne 2 hodiny chladnúť. Ochladnutie chleba je tiež dôležité. Ak by sme chleba prikryli teplý, zostala by v ňom voda a chleba by mohol byť ťažký. Takisto sa chlieb nekrája teplý, mohol by sa "zabiť".
  8. V prípade ďalších otázok neváhajte ma kontaktovať. bernat.mato@gmail.com