Kváskový chlebík mix fotorecept

jack - fotkajack, 1. marca 2018
Kváskový chlebík mix (fotorecept)
Foto: jack

Tak som sa rozhodla, že aj ja sa podelím s vami o moje kváskovanie. Je to už 2 roky, čo som závislá. Začalo sa Zobraziť celý popisTak som sa rozhodla, že aj ja sa podelím s vami o moje kváskovanie. Je to už 2 roky, čo som závislá. Začalo sa to tu, na Vareche. Jedného pekného, slnečného dňa... Ale liečbu odmietam. Som v tom až po uši. Aj moja rodinka.

40-45 minút
na 250,200 °C

Suroviny

Rozkvas:
1 PL
75 g
75 Ml
Na cesto:
100 g
100 g
100 g
100 g
50 g
2 Čl
1 Čl
podľa chuti (nemusia byť)
0,5 dl (alebo slnečnicový)
300 ml (Acidko, pivo)




Postup

  1. 1

    Večer pred pečením si zarobíme rozkvas. Okolo 22 - 23. hodiny. 1 PL ražného kvásku, 75 g ražnej múky a 75 ml vody. Poriadne zamiešame, aby nám vznikla taká hustejšia kašička.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vložíme do igelitovej tašky, ušká zviažeme a necháme na kuchynskej linke do rána vykvasiť.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ráno mame takýto kvások. Môžete si urobiť rozkvas aj ráno, poobede urobíte cesto a na noc dáte do chladničky, ako som to urobila ja.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako prvé dáme do misy, v ktorej budeme miesiť, rozkvas, všetky múky a trocha vody. Trošku premiesime, aby sa nám všetko spojilo. Necháme oddychovať 30 - 40 minút. Prikryjeme igelitom. Prebieha autolýza.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po autolýze pridáme zvyšok vody (Acidka alebo piva), soľ, mletú rascu, olej, semienka, keď chceme. Miesime 10 minút. V robote na 1. stupni. Cesto nemá byť husté ani riedke. Keď ste miesili v robote, tak cesto následne vyberieme do plastovej misy, ktorú sme potreli olejom. Po dobu 2 hodín každých 30 minút cesto poprekladáme. Môžeme si ruky naolejovať, ide to tak potom lepšie. Robíme to tak, že cesto natiahneme z jednej strany a preložíme na druhú. Takto pokračujeme na všetky 4 strany. Potom misku znova zakryjeme, aby cesto neobschlo.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po tých 2 hodinách si cesto vyberieme na dosku, ktorú sme tiež potreli olejom. Roztiahneme do obdĺžnika, kraje zložíme ku sebe a stočíme ako roládu. Ošítku (ja som na toto množstvo použila 0,75 veľkosť) potrieme zemiakovým škrobom a cesto do nej vložíme spodkom hore.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložíme do igelitovej tašky a necháme 1,5 - 2 hodinky vykvasiť. Podľa sily kvásku. (Ja som na noc vložila do chladničky okolo 19.00 a ráno o 8.30 som piekla.)

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru aj s plechom (kameňom) na pečenie aj s plechom na vodu, ktorý je umiestnený úplne na spodku vyhrejeme na 250 °C, 30 minút. Nahriaty plech vyberieme, dáme papier na pečenie, chlebík opatrne vyklopíme, narežeme, postriekame vodou a dáme do rúry. Do spodného plechu vylejeme 2 - 3 dl vriacej vody kvôli pare. Pečieme 15 minút na 250 °C.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 15 minútach plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 200 °C a dopekáme do hneda. Keď spodok chlebíka znie duto, je upečený. Vyberieme na mriežku a vychladíme.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kváskovaniu som úplne podľahla, vďaka Siise. Doma už iný chlebík nejeme. Nech žije kváskovanie. Takýto je v reze.

    Kváskový chlebík mix (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tiginko
parádny chlebík, je vidieť, že už si majsterka. Páči sa mi zloženie múk. Raz bude určite chlebík podľa tohto receptu
jack
@Tiginko (1.3.2018 16:48)

Ďakujem ti pekne za komentár aj za nahliadnutie.No,ale do majsterky mám ešte ďaleko.Stále sa ešte učím.Sú tu aj lepší machri :-) Veľmi ma to baví a raz do týždňa nám upečiem čerstvý domáci chlebík.A samozrejme aj iné "lakocinky".
jack
A keď zdravšie tak aj tú múku sa snažím dávať zdravšiu.Zo špaldovou robím veľmi rada.
jack
@Kimlo (1.3.2018 18:18)

Ďakujem ti veľmi pekne Kimlo.Od takého skúseného pekára ako si ty,si pochvalu veľmi cením.
monty469
Ahoj mila sestricka
Paradny chlebik si upiekla. Ja uz tiez peciem hlavne z roznych muk a snazim sa davat viac celozrnej ale aj spaldovej. Razne chlebiky su u mna samozrejmostou, no Majovi chuti radsej taky ako tvoj. Aj dnes som jeden piekla. Som zavisla na kvaskovani a nehanbim sa za to ;-)) Nech zije kvaskovanie, je to super!!!!


jack
@Monty469 (1.3.2018 19:35)

Waaau.Ty si jaká frajerka.Nádherný balón.Aj džurky má :)))
Aj my radšej taký,ako ražný.Viem,je síce zdravší,ale vysvetľuj :-D
Ďakujem za komentík.Chlebík kváskový tu ešte nemám,tak reku,že ho pridám.Prečo nie?
siisa
Milá @Jack , ani netušíš akú veľkú radosť z teba mám. Chlebík je krááááásny. Aj so sestrou ste šikovnice šikovné a som na vás veeeeeeľmi pyšná. Hlavne, že ste sa na to dali a nevzdali to. Musím spomenúť aj @Haji . Je úžasná, ako chlebíky rozdáva svojim známym . Ale najviac ma teší vaša radosť z pečenia. Srdečne Vás všetky pozdravujem ..... ❤❤❤ U nás sa pečie už asi rok, stále ten istý osvedčený chlebík pšenično - ražný, aj keď som vyskúšala všetko možné, vyhral na plnej čiare. Posielam ti aj foto na ukážku :)



jack
@Siisa (1.3.2018 20:47)

Ahoj milá Siisa.Chlebík máš prenádherný.To je ten,čo máš medzi receptami?Keď nie,tak poprosím recept.
Ja už proste neviem žiť bez kváskovania.Teším sa z každého chlebíka.Či sa podarí viac,alebo menej,je proste môj a domáci.A to je hlavné.A ďakujem za to hlavne tebe❤ To budem omieľať furt dookola.Ďakujem za komentík.
2x siisa a haji
siisa
@Jack (1.3.2018 20:57)

Ďakujem , si zlatá milá Jack. Vypýtaj si môj e-mail od sestry a napíš mi. Pekný večer :)
1x jack
staja
Krásny chlebík, šikovná pekárka. Pečiem trochu iného zloženia - pšenično-špaldovo-ražné, ktoré nám najlepšie chutia a do každého pridávam cca 100 ml cmaru alebo niečoho podobného. Inak postup máme rovnaký - zaručuje výborný chlebík.


sonulienka
Naozaj nádherný chlebík a v kútiku srdca závidím ale v dobrom aký ho máte krásny dierovaný na všetkých obrázkoch čo ste sem pridali. Ja neviem prísť na to prečo ja taký dierovaný nemám. Dnes idem nakúpiť všetky tieto špaldové múky a idem skúsiť tento Tvoj recept a uvidím či sa podarí. Manželovi síce chutí aj ten čo upečiem ale ja ho nemám až taký dieravaný a to ma mrzí. Mám ho asi taký ako @Staja lebo tiež používam tú istú múku a pridávam uvarené zemiaky možno je to múkou uvidím.
2x jack a haji
martamm
Nadherny, tiez peciem kvaskove, je to ako droga, clovek nevie prestat, mam otazku, po chladnickovom kysnuti davas hned do vyhriatej rury, ci nechas chlebik zohriat na izbovu teplotu? Dakujem za info.
2x jack a haji
jack
@Staja (2.3.2018 08:10)

Ďakujem ti pekne milá Staja.Aj ja dávam do chlebíka aj acidko,aj zemiak.No proste všetko možné.A počula som ešte,že dávajú do cesta aj tú vodu,čo sa v nej varil zemiak.Nabudúce skúsim aj tak.Že dlhšie ostane mäkký.Ja používam olej.Je vláčny aj týždeň,v ľanovom vrecku a igelite.Chlebík máš krááásny❤
jack
@Sonulienka (2.3.2018 08:21)

Sonulienka ďakujem.Neviem,či je to druhmi múk.Samozrejme,z čisto ražnej nikdy nie je chlieb takýto.Je hutnejší.Myslím,že je to asi tým prekladaním a hustotou cesta.Ani ja nemám stále džurki ;-) Keď sú viac hydratovanejšie,tak asi aj viac džuriek je.No si myslím,že na tom predsa nezáleži.Je náš domáci a zdravší.Na tom záleži.
1x haji
jack
@Martamm (2.3.2018 08:46)

Ďakujem pekne.Z chladničky hneď do rúry.
A keď mám cesto veľmi riedke,tak šupnem aj do mrazu,na ten čas,čo sa mi nahrieva rúra ;-)
1x haji
haji
Oh, jaký krásný chlebík, milá @Jack , ty jsi šikulka kvásková! Máš můj obdiv, receptík aj s postupom je jedna velká krásná práca s ohromným výsledkom! Bezva postup, krásná fota a chlebík jako umělecké dílo může hned jít na výstavu. Smekám a těším sa, s @Monty469 se nezapřete, prostě pekárky srdcem, tělem i duší!
1x jack
jack
@Haji (2.3.2018 09:34)

Ahoooj moja zlatá Haji. Ja ti veľmi pekne ďakujem za pochvalu.Teším sa.Ale nie len my dve so segrou sme pekárky.Predsa aj ty ;-) No povedz,úplne sme do toho zbláznené,a niet cesty späť.To bolo jedno z mojich najlepších rozhodnutí,čo som v živote urobila.Už som pár kváskov aj rozdala.Takže je nás zas zopár viac.Niekoho odrádza ten zdĺhavý proces,ale potom sa nám to vráti na našom zdravý.A mojím veľkým pomocníkom je chladnička.Využívam ju už hádam pri každom chlebíku.Pekný dník ti prajem.
1x haji
haji
@Siisa (1.3.2018 20:47)
Haha, aj dnes peču chlebík /chudák klávesnice/, věděla jsem, že se tu něco děje a tak šup od zamísení chlebíku k noťasu. A tady se dějí věci! Krásný chlebíkový receptík od @Jack a kvásková rozprava. Dnes peču pro manžela mé kamarádky. Jednou měsíčně si přijede pro pecník - též pšenično ražný. Když nic jiného, tak se stále "kočkuji" s kvalitoou múky a také sehnat tu pravou je dílo. Alespoň nezakrním. Ještěže jsem paličatá. Měla jsem problém s celozrnnou múkou na rozkvas. Včera jsem ze zoufalství rozkvasila s jemnou ražnou, bo jsem měla kvásek tuhý a "utahaný". Tak jo, dnes byl fest tekutý. Pořád se něco děje, haha @Sonulienka nebojaj, to vychytáš. Já před dvěma týdny upekla bagetu!! místo pecnu chleba. Jak píšu hore - tuhý a "utahaný" kvásek, chyběla mi jemná ražná múka - tak jsem pekla iba z T650. Ale chutný byl, jen tuhý, minimálně nakynutý. Uf. Následně jsem pekla pro kamarádku, už to bylo lepší, dotáhla jsem si novú ražný jemnú celozrnnú múku, v bio kvalitě, bo obyčejnú neseženu. Chlebík byl o poznání lepší a větší, ale ne ta moje zaběhaná "klasika". Chjo. Dnes uvidím. No i příště to bude sranda, bo do rozkvasu se musím v poměru celozrnnej ražnej múky "najít" v poměru múky, ktorú mám doma nanosenú. Pořád se něco děje. Chválabohu je chlebík stále jedlý, tak jsem v klidu. Už jsem měla i pár "prkýnek" či "desku", no nech - nakrájela jsem na kostky, usušila a použila jako vložku do polievky. Nudíte se? Pořiďte si kvásek!! haha Krásný den přeji všem, kvásku zdar a kváskování obzvlášť!!
hajkah
Ahoj @Jack , krásny chlebík - pochvala. Nemám vôbec žiadne skúsenosti s kváskovaním, mám otázku, aký je to kvások ražný. Ešte som sa s tým nestretla. Múky pozháňať nebude problém. Ďakujem za odpoveď.
2x jack a nyja
katka78
@Sonulienka (2.3.2018 08:21) Rôzne druhy múk sú hlavne o chuti chleba. Na dierky má najväčší vplyv konzistencia cesta. Tú vhodnú si zabezpečíš množstvom použitej tekutiny, procesom kvasenia a záverečným prekladaním. Keď dáš viac vody, budeš mať cesto tekutejšie a po upečení viac dierok aj s tou najobyčajnejšou pšeničnou hladkou múkou. Tu na videu vidíš výbornú konzistenciu cesta na dierkovanie  www.instagram.com/p/BfxxEeBDxdD/?taken-by=bread__pete...
Okrem iného tam vidíš aj správne prekladanie ako opisuje @Jack v bode 5. Pozor, tekutejšie cesto treba na záver do ošatky poriadne utiahnuť, aby sa nerozlievalo a nebola z neho placka.
Vzorec na dierky: viac vody, dlhšie kvasenie, poctivé prekladanie, dobré utiahnutie, rozhorúčená rúra.
3x haji, jack a siisa
haji
@Katka78 (2.3.2018 11:57)
Souhlas, hydratace, práce s těstem. Aj múka je důležitá, nejen chutí. Každá /co pytlík - várka/ se chová trochu jinak. Jak píšu hore, momentálně ladíme formu /ja aj těsto/, bo to co jsem natrénovala došlo změny s inou múkou /viz hore - ražná pre rozkvas aj do cesta, aj tá T650 je vždy trochu iná/. To ladění je někdy na vyskočení z kože. Uf. Dnes mi těsto vyzerá tak jak vyzerat má. Hurá, príjemná změna. Nenadarmo sa hovorí, že změna je život. haha Už mám smotáno a kyneme.
1x jack
katka78
@Haji (2.3.2018 12:10) ano, kvalita múk je rozdielna, čo sa prejaví už v tom ako pijú vodu, preto sa aj v receptoch netreba kŕčovito držať udávaného objemu vody, ale riadiť sa podľa konzistencie. Z hustejšieho cesta budem mať aj hustejšiu striedku. Môj ocino má napríklad takú rád, lebo v dierkovej mu mizne masť, čo si na chlebík natiera :-))))
Ja som to myslela skôr tak, aby nebola Sonulienka sklamaná, že to, že použije určitú kombináciu múk ešte neznamená, že budú aj dierky. Jednoducho je za tým viac než len konkrétna múka :-)
3x haji, jack a siisa
ada13
ako si mam urobit ten rozkvas,to som nikde neobjavila? ja som pekavala cely rok v el. pekarni. tiez vzdy inu kombinaciu,no nie je to ono. teraz oddychujem a mam vycitky,ze by som mala znova zacat.
haji
@Katka78 (2.3.2018 12:30)
Ano, rozumím ti. Krčovito sa držím aj nedržím - ale jak stojí múka "za kočku" můžeš se klidně pustit... s dierkami má ocko pravdu, propadává jimi kdeco! haha
Sto lidí, sto chutí. Přidávala jsem i špaldovú múku, od většího množství k menšímu - a pro mě ta chuť není to pravé "ořechové". Jsem jako ta tvoje kožíšková susedka - mlsná konzerva. Ale co, trénink dělá závodníka. Nejen v kváskování, ale i v chutích. @Sonuienka chce dosáhnout na dírky. Aj ja som mala takú metu. Už jsem jí dosáhla a hezky mě zhora "šupli" dolů - abych si uvědomila aj pokoru a evoluci na vlastnej koži. Přeji krásný den a bezva chlebíky, máš je bezkonkurenční!
jack
@Hajkah (2.3.2018 10:03)

Ražný kvások je z ražnej celozrnnej,alebo tmavej ražnej"chlebovej " múky.Ja mám práve z tej tmavej kvások založený.Keď chceš kváskovať tak si kvások musíš najprv založiť práve z jednej z týchto múk.Je použiteľný nielen na chlieb,ale aj na pečivá.Preto si väčšina ľudí zakladá ražný.Ja mám aj pšeničný.A zakladajú aj špaldový.No ražný nie je taký náročný.Alebo ti ho môže niekto darovať v tvojom blízkom okolí.Podrobný návod nájdeš na tejto stránke: Kváskovanie.sk Ako založiť kvások.
1x siisa
haji
@Jack (2.3.2018 09:45)
Máš můj obdiv, ten dezén na chlebíku je krásný! Stejně tak obdivuji chladničkování, tam nejsem. Ono je to i tím, že chladničku až tak velkú nemám, a také jsem doma a s časem problém nemám. Prostě chod domácnosti uzpůsobím kváskování. Uznávám, že to je luxus /draho vykúpený/. Ta radost a chuť výborného chlebíka za to stojí. A spokojenost nejen tvůrce, ale aj celé rodiny a milých blízkých. Jsi šikulka!! milá @Jack !!
2x jack a siisa
haji
@Hajkah (2.3.2018 10:03)
Také jsem byla kváskem nepolíbená a teď už iný než svůj domácí kváskový chlebík neznám. Držím pěsti, chce to jen začít a pak už je to závislost jako každá druhá.
1x siisa
jack
@Haji (2.3.2018 12:57)

Hajinka moja,ja som si to chladničkové kysnutie veľmi obľúbila.A šetrí mi to aj čas,samozrejme.Aj chlebík pekne drží tvar :-))) Je to veľký pomocník pre tých,ktorý pracujú.Na hornej poličke je stále " rezerve".Aj dnes už mám zarobený rozkvas na toustový chlebík od Siisi.A na noc ide aj ten do chladničky:) Neviem,mám pocit,že potom to pečivko je také chutnejšie.
2x haji a siisa
jack
@Ada13 (2.3.2018 12:35)

Milá Ada13.Na to,aby si si mohla urobiť tkz.rozkvas alebo aj štartér,ako to niekto volá, musíš mať kvások.Je stále v chladničke.Keď sa rozhodneš z neho niečo upiecť,tak odoberieš z neho 1PL do plastovej alebo sklenenej formy,ako mám na obrázku,tak lepšie vidíš,či zdvojnásobil objem,a dokŕmiš požadovaným množstvom múky a vody.Platí pravidlo koľko múky,toľko vody.Zamiešaš a necháš do rána pri izbovej teplote vykysnúť.A máš rozkvas...Môžeš z neho odobrať naspäť ku kvásku do chladničky,ale len v tom prípade keď sú použité rovnaké múky.Keď nie,tak raz do týždňa kvások v chladničke dokŕmime.A to tak:1PL ražnej múky a 1PL vody.Zmiešaš a dáš naspäť do chladničky.Z toho pečieš.Ale musí ti stále ostať 1-2PL kvásku v chladničke na ďalšie pečenie...Dúfam,že nemáš z toho guláš :-)
siisa
@ Jack (2.3.2018 16:16)

Tu je recept na chlebík čo je hore na foto: 350g rozkvas ražný, 400g pšeničná tmavá chlebová ( nie je to T650, ale múka, ktorú kupujem priamo z mlyna a je tam pomleté celé zrno ) , 200 ml vlažná voda ( prevarím a nechám vychladnúť ), 1 rovná PL soli , mletá rasca , 1 - 2 Pl oleja ( nedávam hneď do cesta, ale pri prekladaní sa postupne do cesta zapracuje) .
Tak ako píše Katka, voda je orientačná, dávam skôr pozor na konzistenciu cesta. A ešte ti napíšem zopár mojich postrehov, čo mne pomohli k zdokonaleniu môjho chleba, aby bol taký, ako nám teraz chutí. Je na každom či to vyskúša a pomôže mu to. Neexistuje univerzálny spôsob. Každý si časom nájde ten svoj spôsob, ktorý mu bude vyhovovať najviac.
Toto pomohlo mne, aby bol chlieb lepší a krajší :
1. Piecť na pizza kameni, oplatí sa do toho investovať.
2. 30 % celkového objemu chleba má byť kvások, dodržiavam pri chlebe pomer kvásku, múky a vody v pomere 1:1:1/2 , napr. 440g kvásku, 400g múky, 200ml vody. Mne to funguje pri každom chlebe.
3. Nielen voda, ale hlavne množstvo kvásku nám zabezpečí veľa bubliniek v ceste, ale s kváskom netreba preháňať, max. 30% objemu ( ja som dala do chlebíka iba 350 g kvásku, lebo môj kvások je tak úžasne aktívny, že to dokáže hravo utiahnuť, ak má niekto slabý kvások, treba ho omladiť ).
4. Múka ! Zo začiatku som piekla z múky čo som kúpila v obchode. Raz som si kúpila múku priamo z mlyna a už inú nechcem. Ak chcete mať chutný chlieb, určite si kúpte kvalitnú múku. Môžete ju aj preosiať.
5. Miesim cesto v robote, nechávam ho miesiť až kým nie je misa úplne čistá ( cesto je bez oleja ), miesenie je dôležité.
6. Na to aby bol chlebík ako balón, treba cesto dobre uťahovať, videla som veľa videí, aj to čo tu pridala Katka, ale mám svoj spôsob, ešte nesklamal, ale každý si časom nájde svoj....dôležité je pri tom prekladaní - uťahovaní, že to treba uťahovať dovtedy, kým vám to cesto dovolí. Teda dokedy ? Dovtedy, kým nezačnete cítiť, že to cesto sa už naťahovať nechce, že by ste ho pretrhli. Tu používam ten olej. Ruku si nemúčim, ale s naolejovanou rukou sa výborne prekladá a aj do misy si trochu nalejem, lebo to robím v mise. Celkovo prekladám v priebehu 2 hodín 4x a pri poslednom stáčam a tvarujem do ošatky.
7. Ošatku s chlebíkom dávam do takej priesvitnej plastovej nádoby s vrchákom. Dôležité ! Zabezpečuje stálu teplotu, chlebík neoschne, ale hlavne chráni sa tým od prievanu a prúdenia vzduchu.
8. Pred pečením treba rúru vyhriať najmenej 30 min. dopredu na 250 st. aj s kameňom.
Veľa z týchto vecí, ak nie všetky určite vieš. Píšem to tu aj pre začínajúcich. Dúfam, že som na nič dôležité nezabudla.
A ešte k tomu ako prekladám. Dúfam, že sa mi podarí to zrozumiteľne napísať:
Do misy po vymiesení cesta si dám trochu oleja, rukou chytím cesto a najskôr ho ťahám dohora a potom ho preložím cez celé cesto na opačnú stranu. Preložené cesto mi vytvorilo zhyb. Cesto chytím za okraj zhybu a robím to isté. Najdôležitejšie je to, že BERIEM vždy ten OKRAJ zhubu. Ako keby som sa snažila dovnútra niečo tekuté uzavrieť. Niekedy musím cestom aj potriasť, aby sa natiahlo keď ho prekladám.
Nie sú to žiadne novinky, sú to len moje postrehy. Snáď niekomu aspoň trošku pomôžu.
Nech sa ti milá @ Jack darí pri pečení dobrého chlebíka a hlavne nech vám doma chutí.


2x jack a haji
jack
@Siisa (3.3.2018 17:25)

Ďakujem ti pekne Siisa za užitočné rady aj recept.Veď človek sa stále učí,a rady od takej odborníčky si beriem k srdcu.Len s tou múkou z mlyna bude určite problém.Inak kameň na pečenie mám,nedá sa porovnať pečenie na ňom a na plechu.Pekný zvyšok víkendu.
1x siisa
siisa
@Jack (3.3.2018 17:40)

Nemáš za čo, veď na to sme tu, aby sme si navzájom poradili. Od toho odborníka mám ešte veeeeľmi ďaleko, ale snáď som aspoň trošku pomohla. A ako inak, zabudla som predsalen na niečo. Sú rôzne názory na to, že aký kvások je do cesta ten najlepší. Myslím tým kedy je správne vykvasený a pripravený na použitie. Mne sa osvedčilo, použiť do cesta kvások v momente, keď mu klesá tá povestná čiapočka. Teda vykysne, je na maxime a má takú čiapočku. Potom začne klesať. Radšej pošlem foto, aby si vedela čo myslím. Aj tebe pekný víkend !


2x haji a jack
martamm
@Jack (2.3.2018 09:24)

Dakujem velmi pekne :). Vela krasne upecenych chlebikov :)
sonulienka
Tak dievčence srdečne Vám ďakujem za veľké rady ktoré som od Vás dostala. Piekla som už v poradí môj šiesty kváskový chlebík. Nie je to ešte síce to pravé orechové ale už je krajší ako tie predchádzajúce. Má viac dierok, postupovala som podobne ako píše @Siisa na budúce budem postupovať presne podľa nej. Tak ešte raz veľké ďakujem moje zlaté.


haji
@Sonulienka (4.3.2018 09:46)
Blahopřeji, milá @Sonulienka , dzúrky ako vyšité! Hlavně že máš radost z tvoření i samotného chlebíka, to tě nese k dalším úspěchům. Jsi šikulka kvásková, dzúrková! Krásnou neděli! Dnes budu opět péct chlebík, tentokrát pro sebe, bo doma už není ani omrvinka.
jack
@Sonulienka (4.3.2018 09:46)

Kráásny chlebík si upiekla.Aj tvoje vytúžené džurky máš :-) Teším sa s tebou. Peknú nedeľu prajem ešte.
olinecka
No tak toto je nádhera vôňu chlebíka cítim až ku mne .Si veľmi šikovná,pekarka.Krasne a chutné.
1x jack
jack
@Olinecka (4.3.2018 19:11)

Olinečka ďakujem ti pekne.A máš pravdu,tá vôňa je na nezaplatenie.A keď sa upečie večer...no čistá pekáreň.Najkrajšia vôňa.
nephilim
Nekvaskujem a ani nehodlam zacat, no tvoj chlebicek je nadherny. Ten vzor listkov bol asi formou tvoreny...Ci?
1x jack
jack
@Nephilim (6.12.2018 12:55)

Ďakujem pekne.Nie formou,ale obyčajnou žiletkou Astra;-)Dobre sa s ňou zarezáva do chlebíka.


1x haji
julinka4
Tvoj chlebik je fantasticky. Chuti celej mojej rodine aj priatelom. Dakujem ze si zverejnila recept :) Toto je moj dnesny podla tvojho receptu. Prave som ho vytiahla z rury.


2x haji a jack




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia